Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 07.02.2024


AVA Trio


Το AVA Trio ιδρύθηκε το 2015 στο Groningen της Ολλανδίας και αποτελείται από τον Giuseppe Doronzo από την Ιταλία σε βαρύτονο σαξόφωνο, mizmar, (ο Αραβικός ή Αιγυπτιακός αντίστοιχος ζουρνάς με μονό ή διπλό στόμιο) και το hulus (κρουστό από κολοκυθα). Ο Esat Ekincioglu από την Τουρκία στο κοντραμπάσο, και ο Pino Basile σε καρέ ντραμς και cupaphone*. Ο Doronzo, ο Ekincioglu και ο Basile είναι δεξιοτέχνες μουσικοί, που περιηγούνται σε αυτό το πλούσιο και ποικίλο ηχητικό περιβάλλον. Οι προορισμοί τους δεν χρειάζονται αιτιολόγηση, η μουσική τους είναι διαχρονική.



 * Cupaphone είναι μια παραλλαγή του βραζιλιάνικου κρουστού cuica που σε αντίθεση με αυτό, το λεπτό κομμάτι του καλαμιού/μπαμπού εξέχει από τον κύριο όγκο του οργάνου από το κέντρο του δέρματος που καλύπτει το άνοιγμα του κρουστού. Ο οργανοπαίκτης του το χρησιμοποιεί με δυο τρόπους. Πρώτα σαν κλασικό κρουστό και δεύτερον παράγοντας ήχους/τριγμούς «σβήνοντας»/«τρίβοντας» με τα δάχτυλα του το εξέχων καλάμι/μπαμπού. H βασική αρχή της παραγωγής ήχων με τα καλάμια προσαρμοσμένα πάνω σε κρουστό όργανο στην ουσία θυμίζει το Bohemian Crystal Instrument που είχαμε παρουσιάσει σε παλιότερη εκπομπή μας. Όργανο που με την σειρά του βασίστηκε στο περίφημο Cristal Baschet που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε αρχικά το 1952 από τον François και τον Bernard Baschet, δύο Γάλλους αδερφούς εφευρέτες.



Καλή σας ακρόαση!


Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης


σχετικα ondemand