Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 05.02.2024


Οι Cocanha από τα Γαλλικά Πυρηναία


Το Γυναικείο ντουέτο από τα Γαλλικά Πυρηναία μας μιλά για την μουσική του, τις παραδόσεις Occitan και παίζει ζωντανά στο studio της EBU στη La Coruña

Οι Cocanha (προφερεται Κοκάνιο στα Οξιτανικά) είναι ένα Occitan duo με τις Lila Fraysse & Caroline Dufau που ερμηνεύουν πολυφωνικά τραγούδια συνοδευόμενα από έγχορδα, ντέφι, πόδια και χέρια. Τραγουδούν στα οξιτανικά, μια πανέμορφα ποιητική γλώσσα που απειλείται με εξαφάνιση την οποία ομιλούν περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη. Ομιλείται σε περιοχές της Νότιας Γαλλίας, του Μονακό, των Οξιτανικών κοιλάδων της Ιταλίας και του Val d’Aran της Καταλονίας (αυτές οι περιοχές μερικές φορές αναφέρονται ως Οξιτανία).



Αν και οι περισσότεροι ομιλούντες τα Οξιτανικά έχουν έδρα στη Νότια Γαλλία, η γλώσσα δεν έχει επίσημο καθεστώς εκεί. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της, η Caro Dufau της Cocanha είπε  «Το να επιλέγεις να τραγουδάς, ή ακόμα και να μιλάς, Οξιτανικά σε καθημερινή βάση, είναι μια πολιτική πράξη και επίπονη καλλιτεχνικά για αυτούς που την επιλέγουν», καταδίκασε επίσης τον «συγκεντρωτισμό», όπως λέει, του Γαλλικού κράτους. «Δεν αφήνουν χώρο για άλλες γλώσσες», επισημαίνει. 


Παρά τα δυνατά αυτά λόγια, είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τις μουσικές τους παραδόσεις που επιλέγονται από εθνικιστικά κινήματα. Παρά το γεγονός ότι βασίζονται σε παραδοσιακά τραγούδια, απορρίπτουν την ιδέα των «άκαμπτων παραδόσεων». Η Lila Fraysse της Cocanha λέει, «Η επανερμηνεία της παραδοσιακής μουσικής σημαίνει επίσης την ανανέωσή της», τονίζει ότι δεν υπάρχει χώρος για παλιομοδίτες στο ρεπερτόριό τους. «Υπάρχουν τραγούδια των οποίων οι στίχοι δεν μας αρέσουν, οπότε τους αλλάζουμε και λέμε άλλες ιστορίες».

Στη σημερινή εκπομπή παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό ερωτικό τραγούδι – παιχνίδι της περιοχής των Πυρηναίων.


Καλή σας ακρόαση!


Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης


Οι φωτογραφίες των Cocanha είναι από το προσωπικό Αρχείο του Γιώργου Μαρκάκη, και τραβήχτηκαν κατά την διάρκεια ηχογράφησης του συγκροτήματος στο studio της EBU στη La Coruña της Ισπανίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Womex 2023.


σχετικα ondemand