Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 03.11.2023


Το ντουέτο Cocanha από τα Γαλλικά Πυρηναία


Οι Cocanha είναι ένα Occitan duo με τις Lila Fraysse & Caroline Dufau που ερμηνεύουν πολυφωνικά τραγούδια συνοδευόμενα από έγχορδα ντέφι, πόδια και χέρια. Τραγουδούν στα οξιτανικά, μια πανέμορφα ποιητική γλώσσα που απειλείται με εξαφάνιση την οποία ομιλούν περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη. Ομιλείται σε περιοχές της Νότιας Γαλλίας, του Μονακό, των Οξιτανικών κοιλάδων της Ιταλίας και του Val d’Aran της Καταλονίας (αυτές οι περιοχές μερικές φορές αναφέρονται ως Οξιτανία).



Αν και οι περισσότεροι ομιλητές των Οξιτανών έχουν έδρα στη Νότια Γαλλία, δεν έχουν επίσημο καθεστώς εκεί. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της, η Caro Dufau της Cocanha είπε  – «Το να επιλέγεις να τραγουδάς, ή ακόμα και να μιλάς, Οξιτανικά σε καθημερινή βάση, είναι μια πολιτική πράξη και επίπονη καλλιτεχνικά για αυτούς που την επιλέγουν», καταδίκασε επίσης τον «συγκεντρωτισμό» του γαλλικού κράτους. «Δεν αφήνουν χώρο για άλλες γλώσσες»

Παρά τα δυνατά αυτά λόγια, είναι επίσης επιφυλακτικοί όσον αφορά τις μουσικές τους παραδόσεις που επιλέγονται από εθνικιστικά και εθνικιστικά κινήματα. Παρά το γεγονός ότι βασίζονται σε παραδοσιακά τραγούδια, απορρίπτουν την ιδέα των «άκαμπτων παραδόσεων». Η Lila Fraysse της Cocanha λέει, «Η επανερμηνεία της παραδοσιακής μουσικής σημαίνει επίσης την ανανέωσή της», τονίζει ότι δεν υπάρχει χώρος για παλιομοδίτες στο ρεπερτόριό τους. «Υπάρχουν τραγούδια των οποίων οι στίχοι δεν μας αρέσουν, οπότε τους αλλάζουμε και λέμε άλλες ιστορίες».


Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης


σχετικα ondemand