Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 05.10.2023

Ο εξαίρετος δυναμικός τουμπίστας Theon Cross

 


Η τούμπα είναι ένα όργανο κάποιας μεγαλοπρέπειας. Ήταν και είναι , το βασικό θεμέλιο συστατικό των φιλαρμονικών ορχηστρών για αρκετό καιρό, αλλά σίγουρα δεν ήταν, μέχρι τα χρόνια μας τουλάχιστον, το όργανο που θα μπορούσε να βρίσκεται στο κέντρο της σκηνής και των ενορχηστρώσεων δίνοντας στην τούμπα τον ρόλο των σολίστ . Τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρούμε αρκετούς μουσικούς να δημιουργούν νέες δυναμικές συνθέσεις και νέα δεδομένα.  

Στην εκπομπή μας ήδη έχουμε φιλοξενήσει και παρουσιάσει με συνεντεύξεις και ηχογραφήσεις ειδικά για το Γ΄Πρόγραμμα δύο από τους εκλεκτούς Ευρωπαίους τουμπίστες.  Τον ορμώμενο από την Γαλλία Michel Godard με ειδικότητα τον οφίαυλο δίπλα στην κλασική τούμπα και τον εξαιρετικό νεωτεριστή Daniel Herskedal . Σήμερα θα παρουσιάσουμε  έναν ακόμα εξαιρετικό οργανοπαίκτη ! Τον Βρετανό Theon Cross.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο, από γονείς μετανάστες από την Καραϊβική.  Τζαμαϊκανός πατέρας και μητέρα από την Santa Lucia. Aρχισε να παρακολουθεί μαθήματα κόρνου τενόρου σε ηλικία οκτώ ετών και στη συνέχεια μεταπήδησε στην τούμπα όταν ήταν στα μέσα της εφηβείας του, ανακαλύπτοντας την τζαζ. μέσω του προγράμματος μουσικής εκπαίδευσης Tomorrow’s Warriors. Σπούδασε στο Guildhall School of Music and Drama. Ο Cross είναι βασικό μέλος του τζαζ συγκροτήματος Sons of Kemet. Ένα από τα πλεόν ενδιαφέροντα σχήματα των δύο τελευταιών δεκαετιών Έχει επίσης συνεργαστεί με τους Moses Boyd και Nubya Garcia στα σόλο έργα του  Ως βασικό μέλος του φημισμένου λονδρέζικου γκρουπ Sons of Kemet (και συνεργάτης με τους Moses Boyd και Nubya Garcia), ο Theon Cross δημιουργεί τον δικό του μύθο. Δεν θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε  αν ανήκει περισσότερο στην R&B,  στο hip-hop ,στην brass beat που ήδη τον κατατάσουν αρκετοί. Απλά οι συνθέσεις του είναι ένα πολύ δυναμικό μουσικό εργόχειρο γεμάτες φρεσκάδα.

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

Διαδικτυακά: www.ertecho.gr/trito

σχετικα ondemand