Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 29.04.2023

Bandoneon, η πριγκίπισα Maxima και η ιστορία του μοναδικού Carel Kraayenhof

Στην χιλιετία που ζούμε μπορεί πριγκίπισσα να στεφθεί ακόμα και μια άσημη και άγνωστη κοπέλα από την Αργεντινή αλλά ‘βασιλιάς’ στο bandoneon πλέον γίνεσαι μόνο με το παίξιμο σου. 

Οι μουσικές παραδόσεις εξαπλώνονται και πέρα από τις πρωτόλειες πηγές του τόπου που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Την παράδοση του Tango, λέγεται σύμφωνα με έναν από τους μύθους του, πως την μεταλαμπαδεψαν και μετέφεραν έλληνες ναυτικοί που πέρναγαν από το λιμάνι της Boca στο Buenos Aires και έφταναν στα μεγάλα ευρωπαικά λιμάνια της Ευρώπης ‘Οπως και να’χει ο Ολλανδός Carel Kraaynehof πήρε το χρίσμα της αργεντίνικης καλλιτεχνικής tango υπηκοότητας όταν κλήθηκε προσωπικά από τον ίδιο τον πατριάρχη του Nuevo Tango Astor Piazzola να παρουσιάσει δίπλα του παίζοντας το bandoneon to 1987 sτο έργο του Apasionado. 

Αυτή είναι η πρώτη ραδιοφωνική αναφορά  που κάνει σήμερα η εκπομπή στο εισαγωγικό αφιέρωμα γνωριμίας με αυτόν το αξιόλογο Ολλανδό βιρτουόζο που αφιέρωσε ένα μικρό αφιέρωμα-παίξιμο που έκανε για το κοινό του Γ’ Προγράμματος της ΕΡΤ και το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα από την συχνότητα του. Μεταξύ άλλων η μοναδική σύνθεση του προς τιμή της μικρής και μέχρι τότε άγνωστης Maxima’s , σύνθεση που φέρει και το όνομα της πριν στεφθεί πριγκίπισσα της Ολλανδίας.

– Μπορεί από σήμερα αναπάντεχα να είμαι πριγκίπισσα ενός ευρωπαϊκού έθνους, του εκμυστηρεύθηκε στο αυτί,  αλλά σίγουρα εσύ είσαι ένας σίγουρος βασιλιάς όχι εν τη γενέσει αλλά πράξει , με αυτό το μαγικό σου παίξιμο του bandoneon Carel ! 

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

Διαδικτυακά: www.ertecho.gr/trito

σχετικα ondemand