Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 11.06.2024


Πρωινά, Τρίτο, 8.00 και σκέφτομαι πάλι το καλοκαίρι που μεστώνει μέρα με τη μέρα. Θυμάμαι που κάποτε -όπως για όλα τα παιδιά- το καλοκαίρι ήταν η πιο αγαπημένη εποχή, η εποχή μακριά από τα μαθήματα και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του χειμώνα. Ύστερα καθώς μεγάλωνα, αποφάσιζα ότι πρέπει να πάω κόντρα στον παιδικό εαυτό μου και ν’ αγαπώ πιο πολύ τον χειμώνα. Τα κατάφερα για πολλά χρόνια, δεν το κρύβω. Μα τώρα που παραμεγάλωσα -ως φαίνεται- παραδίδομαι και πάλι στη γοητεία του θέρους. Αγαπώ τον ήλιο που χτυπάει στην πλάτη μου καυτός δέκα και μισή το πρωί στη Μεσογείων, τη φαντασία μιας θάλασσας “με τόσα βότσαλα τριγύρω στο λαιμὸ, τόσα χρωματιστὰ πετράδια στα μαλλιά της”, όπως έγραφε ο Γκάτσος στην Αμοργό, το κίτρινο χρώμα που κυριαρχεί στον κόσμο μου – “Μένει ακόμα το κίτρινο απόσταγμα, το καλοκαίρι” του Σεφέρη και νιώθω ότι το πιο θερινό ποιητικό κείμενο που θυμάμαι να έχει γραφτεί ανήκει στον Ελύτη. Ο τρόπος που κλείνει το “Μονόγραμμα”: “Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί / Απαράλλαχτο εσύ κι ένα σπίτι στη θάλασσα / Με κρεβάτι μεγάλο και πόρτα μικρή / Έχω ρίξει μες στ’ άπατα μιαν ηχώ / Να κοιτάζομαι κάθε πρωί που ξυπνώ / Να σε βλέπω μισή να περνάς στο νερό/ Και μισή να σε κλαίω μες στον Παράδεισο”.

Στην αυριανή εκπομπή και πιστοί στις νέες μας κυκλοφορίες ακούμε έργα Faure, Mendelssohn, Schubert, Britten, Mieczyslaw Weinberg και Anna Meredith, τραγούδια με την Diana Krall και παραδοσιακά κομμάτια με το Kraken Consort. Σήμερα και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, οι εκλεκτικές μας αναζητήσεις ξεκινούν από την αναγεννησιακή μουσική, περνούν μέσα από το μπαρόκ, την κλασική, τη ρομαντική και τη μοντέρνα εποχή και συναντούν τη jazz, singers-songwriters απ’ όλον τον κόσμο, μινιμαλιστές και μετα-μινιμαλιστές συνθέτες, παραδοσιακούς ήχους από ολόκληρο τον πλανήτη, κινηματογραφικές επενδύσεις, θεατρικές ηχογραφήσεις και σύγχρονες μουσικές δημιουργίες που ξεπερνούν κάθε κατηγοριοποίηση.

Καλή ακρόαση!


Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Φλωράκης


σχετικα ondemand