Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 03.06.2024


Πρωινά, Τρίτο, 8.00 και μπήκε ο Ιούνιος, δηλαδή -ημερολογιακά τουλάχιστον- το καλοκαίρι. Στην αρχή κάθε καλοκαιριού σκέφτομαι πάντα τον Τίτο Πατρίκιο: “Για σκέψου να μην πρόφταινα κι αυτό το καλοκαίρι / να δω το φως ξανά εκτυφλωτικό / να νιώσω την αφή του ήλιου στο κορμί μου / να οσμιστώ δροσερές και χαλασμένες μυρωδιές / να γευτώ γλυκόξινες και πιπεράτες γεύσεις / ν’ ακούω τα τζιτζίκια ως τα κατάβαθα της νύχτας / να καταλαβαίνω τους δικούς μου που αγαπώ”. Και λίγο πιο κάτω: “Ν’ αφήνω κι άλλες ζωές να μπαίνουν στη δική μου / να κολυμπάω σε θάλασσες ζεστές / ν’ αντικρίζω φρέσκα σώματα γυμνά / ν’ αναπολήσω έρωτες, να ονειρευτώ καινούργιους / ν’ αντιληφθώ τα πράγματα που αλλάζουν”. Κάποιες φορές σκέφτομαι ότι ένα κομμάτι της αγάπης μου στο καλοκαίρι, έχει να κάνει με τον τρόπο που νιώθει και γράφει ο Πατρίκιος. Κι ένα άλλο με τη θάλασσα που στραφταλίζει έτσι όπως την κοιτάζω από ψηλά, με τις παιδικές φωνές έτσι όπως έρχονται από την ακτή -100 μέτρα πιο κάτω- με το μελτέμι, με την ηρεμία της νύχτας, με τα πολύχρωμα φώτα της βεράντας του θερινού σπιτιού, με τη μαγεία του ελάχιστου τόπου.

Η λεπτομέρεια του πίνακα έρχεται από τις “Εποχές” του Γιάννη Τσαρούχη και η αυριανή εκπομπή φιλοξενεί έργα Corelli, Haydn, Corigliano, Beethoven, Brahms, Szymanowski, Tchaikovsky, το πιάνο του Kjetil Mulelid και του Fred Hersch, την κιθάρα του Julian Lage και της φωνές της Sadrine Piau και της Ana Greta. Σήμερα και στις υπόλοιπες ημέρες οι εκλεκτικές μας αναζητήσεις ξεκινούν από την αναγεννησιακή μουσική, περνούν μέσα από το μπαρόκ, την κλασική, τη ρομαντική και τη μοντέρνα εποχή και συναντούν τη jazz, singers-songwriters απ’ όλον τον κόσμο, μινιμαλιστές και μετα-μινιμαλιστές συνθέτες, παραδοσιακούς ήχους από ολόκληρο τον πλανήτη, κινηματογραφικές επενδύσεις, θεατρικές ηχογραφήσεις και σύγχρονες μουσικές δημιουργίες που ξεπερνούν κάθε κατηγοριοποίηση.


Καλή ακρόαση!


Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Φλωράκης


σχετικα ondemand