Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 27.05.2024


Πρωινά, Τρίτο, 8.00 και διαβάζω αυτές τις μέρες το πρωί καθώς έρχομαι με τα μέσα μεταφοράς το εξαιρετικό βιβλίο του Μεξικανού συγγραφέα Σέρχιο Πιτόλ “Η Τέχνη Της Φυγής”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δώμα σε μετάφραση της Αγγελικής Βασιλάκου. Είναι ένα βιβλίο τη μια στιγμή αυτοβιογραφικό και την άλλη φιλοσοφικό, ένα βιβλίο που δεν παύει ούτε στιγμή να είναι γοητευτικό. Γράφει ο Πιτόλ και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα: “Το άτομο, θα τολμήσω λοιπόν να πω, είναι τα βιβλία που έχει διαβάσει, οι πίνακες που έχει δει, η μουσική που έχει ακούσει, οι δρόμοι που έχει περπατήσει… Είναι τα παιδικά του χρόνια, η οικογένειά του, κάποιοι φίλοι, λίγοι έρωτες, αρκετές απογοητεύσεις”. Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να το πει με τέτοια πληρότητα χρησιμοποιώντας λιγότερες λέξεις. Έτσι όπως μοιάζει να μπαίνει το καλοκαίρι, με πιάνει εκείνη η νοσταλγία για τους ελάχιστους τόπους, το στραφτάλισμα της θάλασσας, τον καυτό ήλιο και τις ήσυχες θερμές νύχτες. Ο Πιτόλ την επιτείνει: “Η μνήμη”, λέει, “λειτουργεί με την ίδια λοξή και επαναστατική λογική που έχουν τα όνειρα. Ψαχουλεύει σε μυστικές κόγχες και ανασύρει οράματα που, σε αντίθεση με αυτά των ονείρων, είναι πάντα ευχάριστα”. Η μνήμη, η νοσταλγία μα από την άλλη πλευρά, η γοητεία του απόλυτου “τώρα”. Αυτού που περιλαμβάνει όλα τα πρωινά ξυπνήματα κι όλη αυτή την υπέροχη επικοινωνία.

Στην εκπομπή της Τρίτης ακούμε νέες κυκλοφορίες με έργα Quentin, Schubert, Beethoven, Faure, Tchaikovsky και Vaughan-Williams. Επίσης, νέο δίσκο για τον πιανίστα της jazz Kjetil Mulelid καθώς και τραγούδια με την Ana Greta και την Sara Alden. Σήμερα και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, οι εκλεκτικές μας αναζητήσεις ξεκινούν από την αναγεννησιακή μουσική, περνούν μέσα από το μπαρόκ, την κλασική, τη ρομαντική και τη μοντέρνα εποχή και συναντούν τη jazz, singers-songwriters απ’ όλον τον κόσμο, μινιμαλιστές και μετα-μινιμαλιστές συνθέτες, παραδοσιακούς ήχους από ολόκληρο τον πλανήτη, κινηματογραφικές επενδύσεις, θεατρικές ηχογραφήσεις και σύγχρονες μουσικές δημιουργίες που ξεπερνούν κάθε κατηγοριοποίηση.

Καλή ακρόαση!


Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Φλωράκης


σχετικα ondemand