Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 15.05.2024


Πρωινά, Τρίτο, 8.00 και με το τέλος και της εβδομάδας του Πάσχα, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το καλοκαίρι. Οι ελάχιστοι τόποι -και οι κάπως μεγαλύτεροι από τους ελάχιστους- περιμένουν τα παιδιά με την ξεγνοιασιά της μετασχολικής εποχής, με τις φωνές τους δίπλα στη θάλασσα τα μεσημέρια. Και μαζί με τα παιδιά, μ’ ένα παγωτό στο ένα χέρι κι ένα βιβλίο στο άλλο, απέναντι από έναν πορτοκαλή ήλιο που βυθίζεται στα νερά, έρχονται οι μέρες και της δικής μας ηρεμίας. Αν και το καλοκαίρι είναι η εποχή που σχεδιάζω από την αρχή τη φύση των εκπομπών της σεζόν που ακολουθεί, αυτή τη χρονιά φαίνεται ότι η πασχαλινή ανάπαυλα έφερε αρκετές σκέψεις σχετικά με το ζήτημα αυτό. Η πρώτη είναι ότι έτσι όπως το ρεπερτόριο των Πρωινών έχει ανοίξει αρκετά, ήρθε η ώρα να προστεθεί και η Πέμπτη στις μέρες αυτού του εκλεκτικού μουσικού κόσμου που βασίζεται στην ποικιλία ιδιωμάτων, πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο της εξαιρετικής μουσικής. Κι αν μια τέτοια διατύπωση ακούγεται κάπως αόριστη, θα πρόσθετα ότι η κλασική μουσική, ακόμη κι όταν δεν καταλαμβάνει τον περισσότερο χρόνο της εκπομπής, δημιουργεί το κριτήριο με βάση το οποίο επιλέγονται όλοι οι υπόλοιποι ήχοι. Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τη σύγχρονη πόλη. Έτσι όπως μετακινούμαι κάθε πρωί από το σπίτι μου μέχρι το στούντιο της ΕΡΤ με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, νιώθω ότι τον τελευταίο καιρό η ζωή αποκτά όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς. Αν λοιπόν τα Πρωινά του Τρίτου αυξάνουν κι αυτά σιγά σιγά τον ρυθμό τους, να ξέρετε ότι αυτό είναι ηθελημένο. Τέλος, έτσι όπως μένει μία μόνο εκπομπή την εβδομάδα, η εκπομπή της Τρίτης που περιλαμβάνει νέες κυκλοφορίες, για να μπορέσει να μας ενημερώσει για όσο το δυνατόν περισσότερους νέους δίσκους, είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα ακούμε ολόκληρα τα έργα αλλά κάποια μέρη τους. Παράλληλα, ανοίγει και η μουσική γκάμα που η εκπομπή αυτή θα καλύπτει. Έτσι, το εργαστήριο κατασκευής πρωινών εκπομπών (φωτογραφία) θα μ´ έχει κοντά του ακόμα περισσότερες ώρες.

Αυτή την εβδομάδα, στην εκπομπή της Τρίτης ακούμε έργα Corelli, Mendelssohn, Hummel, Grieg, Mozart αλλά και νέους δίσκους των Mary Halvorson, Ana Greta, Mikael Mani, Anais Reno, Gregoire Maret και Nils Peter Molvaer. Σήμερα και στις υπόλοιπες ημέρες οι εκλεκτικές μας αναζητήσεις ξεκινούν από την αναγεννησιακή μουσική, περνούν μέσα από το μπαρόκ, την κλασική, τη ρομαντική και τη μοντέρνα εποχή και συναντούν τη jazz, singers-songwriters απ’ όλον τον κόσμο, μινιμαλιστές και μετα-μινιμαλιστές συνθέτες, παραδοσιακούς ήχους από ολόκληρο τον πλανήτη, κινηματογραφικές επενδύσεις, θεατρικές ηχογραφήσεις και σύγχρονες μουσικές δημιουργίες που ξεπερνούν κάθε κατηγοριοποίηση. Τα Πρωινά του Τρίτου προσθέτουν χωρίς βιασύνη και ακρότητες νέα στοιχεία στην καθημερινή τους παρουσία, νιώθω πολύ όμορφα γι’ αυτό κι ελπίζω να αγκαλιάσετε και αυτή τη νέα οπτική, όπως ακριβώς κάνετε όλα αυτά τα 21 χρόνια που είμαστε μαζί.

Καλή ακρόαση!


Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Φλωράκης


σχετικα ondemand