Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 18.03.2024


Πρωινά, Τρίτο, 8.00 και στην Κίνα στα πολύ παλιά χρόνια, οι άνθρωποι έγραφαν όλα εκείνα που εύχονταν να τους συμβούν πάνω στους χαρταετούς και προσπαθούσαν να τους κάνουν να πετούν ψηλά. Όσο πιο ψηλά βρισκόταν ο χαρταετός, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπήρχαν να δουν οι θεοί τις ευχές και να τις πραγματοποιήσουν.

Η ζωγραφική αγάπησε ιδιαίτερα τον χαρταετό και ανάμεσα στους ζωγράφους που έπαιξαν σαν παιδιά μαζί του ήταν και ο Αλέκος Φασιανός. Αλλά και ο Οδυσσέας Ελύτης τον χρησιμοποιεί στον “Μικρό Ναυτίλο”: «Ό,τι μπόρεσα ν’ αποχτήσω μια ζωή από πράξεις ορατές για όλους, επομένως να κερδίσω την ίδια διαφάνεια, το χρωστώ σ’ ένα είδος ειδικού θάρρους που μου ‘δωκεν η ποίηση: να γίνομαι άνεμος για τον χαρταετό και χαρταετός για τον άνεμο, ακόμα και όταν ουρανός δεν υπάρχει. Δεν παίζω με τα λόγια. Μιλώ για την κίνηση που ανακαλύπτει κανείς να σημειώνεται μέσα στη Στιγμή όταν καταφέρνει να την ανοίξει και να της δώσει διάρκεια».

Να της δώσει διάρκεια! Καλή Καθαρή Δευτέρα! Να γινόμαστε παιδιά μαζί με τα παιδιά και να πετάμε ψηλά κάθε μέρα.

Σήμερα και αύριο στο πλαίσιο των νέων κυκλοφοριών μας, ακούμε έργα Johann Sebastian Bach, Beethoven, Mozart, Schumann και Prokofiev. Η Πέμπτη εκτός από Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι και η γενέθλια ημέρα δύο μεγάλων συνθετών: του Johann Sebastian Bach (1685) και του Νίκου Σκαλκώτα (1904). Έτσι, η ημέρα αυτή γίνεται ιδανική ευκαιρία για να ακούσουμε έργα όπως οι “Παραλλαγές Goldberg” του Bach και η “Θάλασσα” του Σκαλκώτα.

Οι εκπομπές της Τετάρτης και της Παρασκευής φέρνουν μαζί τους μουσική της εποχής του Μπαρόκ, κλασικές, ρομαντικές και μοντέρνες πινελιές, που στέκονται δίπλα σε μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους τραγουδοποιούς, αρκετή jazz, ήχους από τον κινηματογράφο και λαϊκή μουσική απ’ όλο τον κόσμο.

Καλές Ακροάσεις!


Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Φλωράκης


σχετικα ondemand