Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 14.03.2024


Πρωινά, Τρίτο, 8.00 κι έτσι όπως προχωρούν όμορφα τα Εργαστήρια της Λογοτεχνίας, έτσι όπως -επιπλέον- ξεκινάω νωρίς το πρωί κρατώντας πάντα ένα ή περισσότερα βιβλία, ιδανική παρέα στα μέσα μεταφοράς, σκέφτομαι ξανά και ξανά εκείνη τη φράση του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, που άκουσα πρώτη φορά από τον σπουδαίο μας μεταφραστή, συγγραφέα και σκηνοθέτη Αχιλλέα Κυριακίδη: «Η λογοτεχνία είναι παιχνίδι, αλλά πρέπει να παίζεται με τη σοβαρότητα την οποία αποδίδουν στο παιχνίδι τους τα παιδιά».

Ανάμεσα στους συγγραφείς που αγαπώ ιδιαίτερα είναι ο Χούλιο Κορτάσαρ για το παιγνιωδώς αναπτυσσόμενο “Κουτσό”, για κάθε επιπλέον λογοτεχνική γραμμή του αλλά και για τον τρόπο που αντιμετώπισε τη Λογοτεχνία όταν χρειάστηκε να τη διδάξει: “Πρέπει να σας πω ότι αυτά τα μαθήματα τα αυτοσχεδίασα λίγο πριν έρθετε εσείς εδώ: δεν είμαι συστηματικός, δεν είμαι ούτε κριτικός ούτε θεωρητικός, οπότε αρχίζω να ψάχνω λύσεις μόλις μου τεθεί το πρόβλημα”.(Μαθήματα Λογοτεχνίας, Εκδόσεις Opera, μετ. Αχιλλέας Κυριακίδης). Μα δεν είναι μόνο η γραφή του. Αγαπώ επίσης τα περιπλανώμενα τραγούδια του, ειδικά το “You Are Going To Leave The Old Home, Jim” από την Ethel Waters, για το οποίο γράφει: “Η αμείλικτη ακαταμάχητη φωνή του παρελθόντος τον κατέβασε στο δρόμο, τον έχωσε στο Casa Irriberi, και το ίδιο βράδυ άκουσε τον δίσκο και νομίζω πως έκλαψε για πολλά πράγματα, μόνος στην κάμαρά του και μεθυσμένος από αυτοοίκτο και από ρακή της Καταμάρκας που, ως γνωστόν, είναι δακρυγόνος” (“Κάποιος Λούκας”, Εκδόσεις Opera, μετ. Αχιλλέας Κυριακίδης). Και στο ίδιο, λίγο πιο μετά: “Την ώρα του θανάτου του, αν διαθέτει χρόνο και διαύγεια, ο Λούκας θα ζητήσει ν’ ακούσει δύο πράγματα: το τελευταίο κουιντέτο του Μότσαρτ (Κουιντέτο εγχόρδων σε μι ύφεση μείζονα, Κ 614) και κάποιο σόλο πιάνο πάνω στο θέμα του “I Ain’t Got Nobody”. Αν αισθανθεί ότι δεν του φτάνει ο χρόνος, θα ζητήσει μόνο τον δίσκο με το πιάνο. Μακρύς είναι ο κατάλογος αλλά εκείνος έχει ήδη διαλέξει. Απ΄ τα βάθη του χρόνου, θα τον συνοδέψει ο Earl Hines”

. Πιστοί στις νέες μας κυκλοφορίες, αύριο και την Πέμπτη ακούμε ολοκαίνουργιες ερμηνείες έργων των Schumann, Schubert, Beethoven και Bruckner. Σήμερα, την Τετάρτη και την Παρασκευή ακούμε μουσική της εποχής του Μπαρόκ, κλασικές, ρομαντικές και μοντέρνες πινελιές, που στέκονται δίπλα σε μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους τραγουδοποιούς, ήχους από τον κινηματογράφο, αρκετή jazz και λαϊκή μουσική απ’ όλο τον κόσμο.

Καλές Ακροάσεις!


Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Φλωράκης


σχετικα ondemand