Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 05.03.2024


Πρωινά, Τρίτο, 8:00 και σκέφτομαι ότι πάνε ήδη 2-3 μέρες που -έστω και- ημερολογιακά μπήκε η Άνοιξη.

Διαβάζω αυτόν τον καιρό τα “Μαθήματα Ζωγραφικής” του Γιάννη Τσαρούχη, βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα με επιμέλεια και σημειώσεις από την Ευφροσύνη Δοξιάδη και τον Αχιλλέα Τζάλλα. Αυτός είναι και ο λόγος που διαλέγω τον Μάρτη του Τσαρούχη για να συνοδεύσει αυτό το κείμενο. Είμαι ο τελευταίος που θα επιχειρηματολογούσε υπέρ μιας άνευ όρων ελληνικότητας, όμως λατρεύω την Ελλάδα του Θεόφιλου, του Μακρυγιάννη, του Κόντογλου, ολόκληρης της βυζαντινής τέχνης και φυσικά του Τσαρούχη. Στα “Μαθήματα…” εκείνος σημειώνει: “Αγαπώ την ελληνική παράδοση, αλλά τη χρησιμοποιώ σαν μέσο να εκφράσω τον εαυτό μου, όπως είναι σήμερα”. Με ανοιχτή καρδιά και χωρίς στείρες προθέσεις. Ο Μάνος Χατζιδάκις στην ομιλία του για τη βράβευση του Τσαρούχη από τον Δήμο Αμαρουσίου το 1988, λέει: “Ο Τσαρούχης μαζί με τον Πικιώνη, τον Σικελιανό και τον Μόραλη, αποκαλύπτανε τον Θεόφιλο, τον Καραγκιόζη, τα χαλίκια της θάλασσας, τις στολές των ναυτών και τα γιλέκα των χορευτών”. Ο Τσαρούχης λοιπόν, ο Μάρτης του κι εκείνος ο άλλος Μάρτης, το βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή που φτιάχνουν τα παιδιά την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν τις πρώτες μέρες του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι, έτσι για να μην τα κάψει ο πρώτος -υποτίθεται πάντα δυνατός- ήλιος της Άνοιξης.



Την Τρίτη και την Πέμπτη στο πλαίσιο των νέων κυκλοφοριών μας, ακούμε concerti για πιάνο του Mozart, Trios με πιάνο του Brahms, Συμφωνίες του Beethoven και συνθέσεις του jazz σχήματος Shalosh.

Σήμερα, την Τετάρτη και την Παρασκευή ακούμε μουσική της εποχής του μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική σε συναρμογή με όψεις της jazz, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους songwriters, ήχους από λαϊκές μουσικές από όλον τον κόσμο και μουσική της μεγάλης οθόνης.

Καλές Ακροάσεις!


Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Φλωράκης


σχετικα ondemand