Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 01.03.2024


Πρωινά, Τρίτο, 8.00 και καμιά φορά νιώθω σαν το Πήτερ Παν (φωτό) που πετάει -ο ίδιος κι ο νους του- και δε λέει να σταματήσει πουθενά.

Συντονίζοντας μία -ή και περισσότερες- λέσχες ανάγνωσης είδα πόσο πολύ θέλουν οι άνθρωποι να έρθουν κοντά και να μιλήσουν για τα πράγματα που αγαπούν. Κι αν υπάρχουν διεσπαρμένες στην Αθήνα -και σ’ όλη την Ελλάδα- δεκάδες λέσχες ανάγνωσης, γιατί να μην ξεκινήσουμε εμείς τώρα και μια Λέσχη Ακρόασης; Αλήθεια, πώς ακούμε μουσική; Τι προσέχουμε και τι μας ξεφεύγει; Πώς μπορούμε να ακούσουμε περισσότερα μέσα σ’ ένα τραγούδι ή σ´ ένα έργο; Πώς μπορούμε να μοιραστούμε περισσότερες από τις ιστορίες που τα συνοδεύουν; Σε αρκετές περιπτώσεις η μουσική αποτελεί το συνεχές soundtrack της καθημερινότητάς μας. Πώς μπορούμε να συνδεθούμε μαζί του πιο βαθιά;

Λοιπόν, ως Πήτερ Παν -και όχι μόνο- το έχω αποφασίσει, φτιάχνουμε μια Λέσχη Ακρόασης, όπου θα μαζευόμαστε, θα ακούμε και θα μιλάμε για μουσική, ανεξαρτήτως είδους. Συχνά θα έχουμε καλεσμένους μουσικούς -που μπορεί να κουβαλούν και την κιθάρα τους- ανθρώπους του ραδιοφώνου, ανθρώπους της (μουσικής) γραφής και θα μοιραζόμαστε ήχους και σκέψεις. Θα ακούμε πράγματα που αγαπάμε και θα γνωρίζουμε πράγματα που αγνοούσαμε. Θα μιλάμε για μουσικά βιβλία, για πικάπ και ηχεία, για κεφαλές και ενισχυτές. Θα γίνουμε μια μεγάλη-μεγάλη παρέα με κέντρο την αγάπη στις μουσικές μας. Θα στήσουμε ένα μεγαααααάλο ζωντανό ραδιόφωνο και θα βλεπόμαστε κιόλας… Στα σχόλια θα βρείτε το link της κοινότητας που ξεκινά.

Αύριο και την Πέμπτη θυμόμαστε τη μεγάλη προσωπικότητα του μαέστρου Seiji Ozawa που έφυγε πρόσφατα. Τον ακούμε να διευθύνει Tchaikowsky, πολύ Beethoven και Mahler, έργα που αγάπησε και που συζήτησε σε βάθος με τον Χαρούκι Μουρακάμι στο βιβλίο “Περί Μουσικής και Μόνο” (μετ. Σταύρος Παπασταύρου, εκδ. Ψυχογιός). Σήμερα, την Τετάρτη και την Παρασκευή ακούμε μουσική της εποχής του Μπαρόκ, κλασικές, ρομαντικές και μοντέρνες πινελιές, που στέκονται δίπλα σε μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους τραγουδοποιούς, ήχους από τον κινηματογράφο, αρκετή jazz και λαϊκή μουσική απ’ όλο τον κόσμο.

Καλές Ακροάσεις!


Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Φλωράκης


σχετικα ondemand