Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 12.02.2024


Πρωινά, Τρίτο, 8:00 κι έτσι όπως αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, δεν μπορώ παρά να γυρίσω στην πρώτη μου επαφή με το μαγικό αυτό κουτί. Στο κομοδίνο του κρεβατιού των γονιών μου, από την πλευρά του πατέρα μου υπήρχε ένα Philips της δεκαετίας του ’50. Όταν το άνοιγες, άναβε ένα στρογγυλό φωτάκι που έμοιαζε με μάτι και φωτιζόταν ταυτόχρονα ολόκληρη η πλάκα που έδειχνε τις συχνότητες των πόλεων όλου του κόσμου στα μεσαία, στα βραχέα και τα μακρά. Χρειάζονταν περίπου πέντε λεπτά μέχρι να ζεσταθούν οι λάμπες και να ξεκινήσει. Λίγα δευτερόλεπτα πριν παίξει ακούγονταν κάτι μηχανικά παράσιτα που κορυφώνονταν μ’ έναν ήχο που έμοιαζε με βήχας.

Σ´ αυτό το ραδιόφωνο πρωτάκουσα σήριαλ όπως το “Σπίτι Των Ανέμων”, Συμφωνίες όπως η 5η του Beethoven, ορχήστρες όπως αυτή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, φωνές όπως της Νάνας Μούσχουρη και του Στέλιου Καζαντζίδη, αγώνες ποδοσφαίρου με πρωταγωνιστές τον Δεληκάρη, τον Δομάζο, το Παπαϊωάννου και τον Κούδα, εμβατήρια στο ξεκίνημα της δικτατορίας και στον πόλεμο της Κύπρου, κόρνες την ημέρα της Μεταπολίτευσης, ομιλίες, ειδήσεις και πάνω απ’ όλα, τραγούδια, τραγούδια, τραγούδια. Το ραδιόφωνο δημιούργησε την αισθητική μου, το ραδιόφωνο έφερε κοντά μου τον Γιώργο Παπαστεφάνου και τον Γιάννη Πετρίδη, το ραδιόφωνο -περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο- έθρεψε τη φαντασία μου και δημιούργησε έναν φανταστικό κόσμο, στον οποίο ήθελα πάντα να ζω. Έχοντας ακούσει τραγούδια στο εξελιγμένο πλέον Telefunken τρανζίστορ των μοντέρνων καιρών, άρχισα να αγοράζω τους πρώτους μου δίσκους. Αποστήθιζα τις πληροφορίες στα εξώφυλλά τους, χαμήλωνα το volume στο μονοφωνικό μου Dual και τις μετέδιδα στους αόρατους φανταστικούς μου ακροατές. Αυτό που κάνω μέχρι σήμερα δηλαδή με κάπως πιο προχωρημένο τρόπο αλλά με την ίδια σχεδόν δονκιχωτική πρόθεση. Αύριο, Παγκόσμια Ημέρα του Ραδιοφώνου, τα Πρωινά του Τρίτου φιλοξενούν ζωντανά στο studio δύο πολύ αγαπημένους φίλους: τη Θάλεια Καραμολέγκου από το Kosmos και τον Μιχάλη Γελασάκη από το Δεύτερο Πρόγραμμα. Φέρνουν μαζί τους τις δικές τους αναμνήσεις από το ραδιόφωνο που άκουγαν μικροί αλλά και υλικό από το ρεπερτόριο που χειρίζονται και αγαπούν και που θα μπορούσε να ταιριάζει στον ευρύτερο ήχο των Πρωινών του Τρίτου. Οι εκπομπές της Πέμπτης και της Παρασκευής είναι αφιερωμένες στις νέες κυκλοφορίες με έργα των Giovanni Battista Viotti, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Franz Schubert και sir Edward Elgar. Σήμερα και την Τετάρτη ακούμε μουσική της εποχής του μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική σε συναρμογή με όψεις της jazz, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους songwriters, ήχους από λαϊκές μουσικές από όλον τον κόσμο και μουσική της μεγάλης οθόνης.

Καλές Ακροάσεις!


Παραγωγή-παρουσίαση: Γιώργος Φλωράκης


σχετικα ondemand