Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 02.11.2023

Πρωινά, Τρίτο, 8:00 και έτσι όπως έπεσε Σάββατο η 28η Οκτωβρίου, δεν είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε μαζί έργα Ελλήνων συνθετών, όπως έχουμε καθιερώσει τα τελευταία χρόνια. Έτσι όμως όπως αυτό εδώ το έτος έχει ανακηρυχθεί “Λογοτεχνικό Έτος Άλκη Ζέη” επιστρέφω σε δύο βιβλία που είχα διαβάσει ως παιδί και που διαβάζω ξανά μαζί με την εννιάχρονη κόρη μου. Έχουμε ήδη διαβάσει το “Καπλάνι της Βιτρίνας”(Εκδόσεις Μεταίχμιο, όπως και όλος ο κατάλογος των βιβλίων της Ζέη) κι έχουμε παρακολουθήσει την παλιά υπέροχη σειρά της ΕΡΤ στο Ertflix”. Έτσι όταν η Μαρίνα με βλέπει κάπως συννεφιασμένο -συνήθως λόγω πολλής πολλής δουλειάς- με ρωτάει πάντα “ευ-πο ή λυ-πο”; Και από μόνη της αυτή η ερώτηση με κάνει αυτόματα “ευ-πο”, “ευτυχισμένο πολύ” και όχι “λυπημένο πολύ”, όπως είναι το νόημα της κωδικής φράσης που μοιράζονται η Μέλια και η Μυρτώ. Αυτόν τον καιρό διαβάζουμε τον “Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου” -πέφτει στη σωστή εποχή- και βυθιζόμαστε στα νοήματα αλλά και στην τρυφερότητα της Ζέη. Θα επισκεφθούμε μέσα στις επόμενες μέρες και την ομαδική έκθεση “Ένα παραμύθι για την Άλκη”, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση που διαρκεί μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, μια έκθεση που έχουν στήσει δύο υπέροχοι και πολύ αγαπημένοι άνθρωποι, η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος, επίσκεψη που θα μας κάνει σίγουρα “ευ-πο”. Ελπίζω να θυμάστε αυτά τα δύο βιβλία αλλά ακόμη κι αν δεν τα θυμάστε, δεν έχετε παρά να επαναλάβετε την ανάγνωσή τους. Συγκινούν τόσο τα μικρά, όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά, εμάς δηλαδή.

Αύριο, στο πλαίσιο των νέων κυκλοφοριών μας, ακούμε Mozart με το πιάνο του Jean-Efflam Bavouzet, Carl Philippe Emannuel Bach δια χειρός Rachel Podger και ολοκαίνουργια 9η Συμφωνία του Schubert με τον Marek Janowski να διευθύνει τη Φιλαρμονική της Δρέσδης. Την Πέμπτη είναι η επέτειος του θανάτου του μεγάλου μας μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου. Ακούμε δικά του έργα, όπως η “Κρητική Γιορτή”, το Concerto Grosso και η “Ελληνική Σονάτα” αλλά και τη Eroica του Beethoven, όπως την ερμήνευσε ο Μητρόπουλος με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης στην Αθήνα την 1η Οκτωβρίου του 1955. Σήμερα, την Τετάρτη και την Παρασκευή ακούμε μουσική της εποχής του μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική σε συναρμογή με όψεις της jazz, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους songwriters, ήχους από λαϊκές μουσικές από όλον τον κόσμο και μουσική της μεγάλης οθόνης.

Καλές ακροάσεις 🙂

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand