Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 10.10.2023

Πρωινά, Τρίτο, 8:00 και καθώς αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα γενεθλίων, καθώς αύριο συμπληρώνονται 59 ολόκληρες περιστροφές γύρω από τον ήλιο, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο παρά τον χρόνο. Όχι, δεν πρόκειται περί μελαγχολίας, ούτε καμιάς ιδιαίτερης συνειδητοποίησης περί του πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια. Απλά, ξέρεις, διαβάζω μαζί με τη Μαρίνα τη “Μόμο” του Μίχαελ Έντε μέχρι που φτάνω εδώ: “Τα ρολόγια είναι μια ελαττωματική απομίμηση αυτού που ο κάθε άνθρωπος έχει στο στήθος του. Γιατί, όπως έχουμε τα μάτια για να βλέπουμε το φως και τ’ αυτιά για ν’ ακούμε τους ήχους, έτσι έχουμε και την καρδιά για να καταλαβαίνουμε τον χρόνο. Κι όλος εκείνος ο χρόνος που δεν τον αντιλαμβανόμαστε με την καρδιά μας πάει χαμένος, όπως πάνε χαμένα τα χρώματα του ουράνιου τόξου για κάποιον που δεν βλέπει ή το κελάηδισμα ενός πουλιού για εκείνον που δεν ακούει”. Να ακούμε προσεκτικά τα πουλιά, τις μουσικές, τους άλλους ανθρώπους, να ρουφάμε όσο πιο πολύ γίνεται τα χρώματα του κόσμου, να μη μείνει ούτε λεπτό που δεν έχουμε αντιληφθεί με την καρδιά μας.

Αύριο Τρίτη, κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με τη βιολονίστρια από τη Βουλγαρία Liya Petrova ακούγοντάς την σε ένα από τα concerti του Mozart αλλά και το σπουδαίο concerto του William Walton. Επίσης ακούμε τη Maria Callas και τον Giuseppe di Stefano στην πρώτη πράξη από την Traviata του Giuseppe Verdi, που γεννήθηκε σαν αύριο το 1813. Το πρόγραμμα κλείνει με μουσική του Carl Stamitz. Την Πέμπτη ακούμε μουσική δωματίου του Robert Schumann με το Trio Kungsbacka από τη Σουηδία και την 1η Συμφωνία του Gustav Mahler με τη με τη Φιλαρμονική της Τσεχίας υπό τη διεύθυνση του Semyon Bychkov. Σήμερα, την Τετάρτη και την Παρασκευή ακούμε μουσική της εποχής του μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική σε συναρμογή με όψεις της jazz, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους songwriters, ήχους από λαϊκές μουσικές από όλον τον κόσμο και μουσική της μεγάλης οθόνης.

Καλές ακροάσεις!

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand