Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 13.09.2023

Πρωινά, Τρίτο, 8:00 και σκέφτομαι ότι καθώς οι περισσότεροι μήνες του χρόνου είναι γεμάτοι με πολλή δουλειά, ο χαλαρότερος Αύγουστος είναι ο μήνας των πυκνών διαβασμάτων αλλά και ο μήνας των ξένοιαστων -συχνά επιτραπέζιων- πρωτότυπων παιχνιδιών. Δεν έτυχε να το γράψω ποτέ αλλά όσον αφορά τα ποιητικά αναγνώσματα, το καλοκαίρι νιώθω να ανήκει στον Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου. Ίσως από μόνος ο τίτλος της συλλογής “Ποιήματα Για Ένα Καλοκαίρι” σε προδιαθέτει, όμως πάνω απ’ όλα είναι το ίδιο το κείμενο: “Ψυχή μου χόρεψες όλο το καλοκαίρι/ ποιος φωτεινός σηματοδότης δεν το δείχνει / Ξεδίπλωσες το σώμα σου στον ήλιο του μεσημεριού / κολύμπησες τα μάτια σου στα δέντρα και στον κάμπο / κυλίστηκες στην αμμουδιά, τσαλάκωσες τον ουρανό / χόρεψες ως το χάραμα στην ακροθαλασσιά”. Ίσως είναι εκείνος ο στίχος που ενέπνευσε και τον Σαββόπουλο, “Είσαι η στάμνα μου για ένα καλοκαίρι”, ίσως να είναι εκείνη η πικρή διαπίστωση που αντιμάχομαι με πάθος μέχρι τώρα, “κατεδαφίζονται τα καλοκαίρια στη σειρά όσο παλιώνω”, ίσως να είναι η μουσική πίσω από τις λέξεις του Ασλάνογλου. Έτσι όπως σήμερα ανοίγουν τα σχολεία, “μες απ’ τα δάχτυλα φεύγει το καλοκαίρι” κι ας έχει τυπικά δικές του 12 ολόκληρες μέρες ακόμη. Τα διαβάσματα του Αυγούστου είναι μία από τις βασικές αιτίες που κάνουν το καλοκαίρι όμορφο, όπως ακριβώς και η ποίηση του Ασλάνογλου, ειδικά όταν έρχεται να συναντήσει τον φερμένο από πολύ μακριά Raymond Carver: “Ας πούμε πως λέω καλοκαίρι / γράφω τη λέξη «κολιμπρί», / τη βάζω σε ένα φάκελο, και κατηφορίζω το λόφο ως το γραμματοκιβώτιο. / Όταν ανοίξεις το γράμμα μου θα σου έρθουν στο νου / εκείνες οι μέρες και το πόσο πολύ, / απλώς το πόσο πολύ σε αγαπώ”. (Για την Τες, μετ. Άκης Παπαντώνης, «Εκεί που είχαν ζήσει», Εκδόσεις Κίχλη).

Στην εκπομπή της Τρίτης ακούμε τον αμερικανό βιολονίστα Randall Goosby να ερμηνεύει Max Bruch και Florence Price. Ακούμε επίσης την Yuja Wang σ’ ένα πολύ ιδιαίτερο Κοντσέρτο: αυτό του νεαρού Αμερικανού συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας, πιανίστα και κλαρινετίστα Teddy Abrams, που δεν διστάζει να αναμίξει το swing, τη jazz και τον αυτοσχεδιασμό με την κλασική φόρμα. Την Πέμπτη ακούμε μια νέα και πολύ καλή ηχογράφηση των κουαρτέτων με πιάνο του Wolfgang Amadeus Mozart καθώς και μουσική του Michael Haydn που γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου. Τέλος ο Christian Ferras που έφυγε εκείνη την ημέρα ερμηνεύει το Κοντσέρτο για βιολί του Jean Sibelius.

Σήμερα, την Τετάρτη και την Παρασκευή η μουσική του μπαρόκ, η κλασική και η ρομαντική μουσική έρχονται να συναντήσουν όψεις της jazz, της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, του ήχου του κινηματογράφου, σπουδαίων τραγουδοποιών και των μουσικών του κόσμου, με συχνές αναφορές σε επετείους που αφορούν όχι μόνο τον κόσμο της μουσικής αλλά και τον κόσμο της τέχνης γενικότερα.

Καλές ακροάσεις!

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand