Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 26.05.2023

Πρωινά, Τρίτο, 8:00, και επιστρέφω σήμερα σ’ ένα κείμενο που μ’ έχει καθορίσει από πολύ νωρίς, το “Περί Ευθυμίας” του Πλούταρχου, έργο πραγματικά… αρχαίο. Έχω στα χέρια μου την μετάφραση του Ιωάννη Πλεξίδα για τις Εκδόσεις Αρμός με τίτλο “Περί Πνευματικής Γαλήνης”, που απηχεί εξαιρετικά την έννοια της “ευθυμίας” του πρωτότυπου κειμένου. Διαβάζω: “Είναι τρελό να στενοχωριέται κανείς για ό,τι χάνει, αντί να χαίρεται για όσα του μένουν, αλλά σαν τα μικρά παιδάκια, που αν κάποιος τους πάρει ένα από τα πολλά παιχνίδια που παίζουν, πετάνε κάτω κι όλα τα άλλα και κλαίνε και φωνάζουν, έτσι κι εμείς, αν σε κάποιο πράγμα ενοχληθούμε από την Τύχη, οδυρόμαστε και δυσφορούμε καθιστώντας άχρηστα για εμάς και όλα τ’ άλλα”. Όταν ένα παιδί κλαίει και πετάει τα παιχνίδια του κάτω είμαι πάντα με το μέρος του. Ίσως γιατί αυτό που την κρίσιμη στιγμή “χάνεται” για το παιδί γίνεται το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Ίσως γιατί και για μένα που απέχω πολύ -ηλικιακά τουλάχιστον- από το παιδί, μια λάθος στροφή της Τύχης έχει αποδειχθεί ότι γίνεται ένα σοβαρό στοιχείο λύπης. Όμως η ιστορία δείχνει ότι τελικά επιστρέφεις στις απλές ομορφιές: ένα ξύλινο αλογάκι αν είσαι παιδί, ένα λουλούδι, μια ήσυχη βροχή, έναν ολόλαμπρο ήλιο αν είσαι πιο μεγάλος και βρίσκεις πάντα έναν τρόπο να εγγράψεις την κακοτυχία στην προσωπική σου ιστορία και να συνεχίσεις πιο ολοκληρωμένος. Φυσικά, δεν μιλάω για τις μεγάλες απώλειες, απώλειες ζωής ή κάτι αντίστοιχο. Αυτός είναι ένας τόπος, που αδυνατώ -όσο όλοι μας- να πλησιάσω. Μιλώ για τα απλούστερα πράγματα, εκείνες τις καθημερινές κακοτυχίες που συχνά μας κάνουν -έστω πρόσκαιρα- κατηφείς την ώρα που θα μπορούσαμε να είμαστε γελαστοί. (Σ´ αυτό το κείμενο δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός με τη νέα πολιτική πραγματικότητα, όπως καταγράφηκε στις χθεσινές εκλογές. Εκτός που έχει γραφτεί αρκετές μέρες νωρίτερα, συνειδητά επιλέγω να απέχω από όσα τυχόν μας χωρίζουν, προσπαθώντας να αναφέρομαι αποκλειστικά σε όσα μπορούν να μας ενώσουν).

Την Τρίτη και την Πέμπτη, στο πλαίσιο των νέων κυκλοφοριών μας, ακούμε έργα Beethoven (δύο Σονάτες και δύο Κοντσέρτα με τον εξαιρετικό πιανίστα Boris Giltburg), τη σπουδαία Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Cesar Franck και το συμφωνικό του ποίημα “Ο Καταραμένος Κυνηγός” με την ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης υπό τον Alain Altinoglu αλλά και τις τελευταίες ηχογραφήσεις του Γερμανού πιανίστα Lars Vogt σε έργα Schubert, που μόλις κυκλοφόρησαν. Η Δευτέρα, η Τετάρτη και η Παρασκευή φέρνουν μαζί τους μουσική της εποχής του Μπαρόκ, κλασικές, ρομαντικές και μοντέρνες πινελιές, που στέκονται δίπλα σε μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους τραγουδοποιούς, ήχους από τον κινηματογράφο και λαϊκή μουσική απ’ όλο τον κόσμο.

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand