Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 30.01.2023

Πρωινά, Τρίτο, 8:00 κι έτσι όπως ο χειμώνας αρχίζει να προτιμά τους ουρανούς του συννεφιασμένους, νοσταλγώ τις αστροφεγγιές του καλοκαιριού. Θυμάμαι τον Βύρωνα Λεοντάρη του 1957: «Γι’ αστροφεγγιές και γι’ αναμμένες κερασιές μιλήστε μου, για τις τρελές χορεύτριες των περιβολιών που στροβιλίζονται ωσότου να ζαλίσουν τ’ άστρα». Ο δρόμος γυαλίζει από τη νυχτερινή υγρασία, νωρίς το πρωί σε μιαν Αθήνα που κοιμάται κι αναρωτιέμαι αν είναι ο Λεοντάρης που φταίει ή η δική μου αδυναμία στο καλοκαίρι. Κάπου διάβασα ότι τα παιδιά αγαπούν πιο πολύ το καλοκαίρι κι όσο κάποιος μεγαλώνει, τόσο η συμπάθειά του μετατοπίζεται προς τον χειμώνα. Ομολογώ πως δεν μου συνέβη έτσι ακριβώς: Από νωρίς προτιμούσα τον χειμώνα μα όσο μεγαλώνω, τείνω προς στη μαγεία του καλοκαιριού. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Beckett στον “Πρώτο Έρωτα”, που κάπου γράφει ότι «ο χειμώνας έχει κι αυτός τις καλοσύνες του». Όμως αυτό συνήθως το συνειδητοποιώ τις τελευταίες μέρες του χειμώνα κι έτσι όπως κλείνω καμιά φορά τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα, καταλήγω στο ότι είμαι αθώος ως προς τις καλοκαιρινές νοσταλγίες κι ότι για όλα φταίει ο Λεοντάρης: «Μιλήστε μου γι’ αστροφεγγιές, για κερασιές και γι’ ανοιχτά παράθυρα -ω, ανοιχτά παράθυρα, ω ανάσα από τη θάλασσα, φωνή που με φωνάζει από μακριά με το χαϊδευτικό μου, μιλήστε μου, ακούω, δεν έχω εγώ καμιά λιγοθυμιά. Οι άνεμοι ζαλίστηκαν, ζαλίστηκαν χορεύοντας γύρω από την καρδιά μου».

Την Τρίτη και την Πέμπτη ακούμε έργα Liszt και Brahms (έργα για πιάνο), Martinu (Σονάτες για τσέλο), Beethoven (3ο και 5ο Κοντσέρτο για πιάνο), καθώς και την 7η Συμφωνία της σχετικά άγνωστης Γερμανίδας Emilie Mayer.

Η Δευτέρα, Τετάρτη και η Παρασκευή φέρνουν μαζί τους μουσική της εποχής του Μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική στη διαπλοκή τους με τη jazz, με folk φόρμες, με μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, με τραγουδοποιούς από όλον τον Κόσμο και τον ήχο του κινηματογράφου. Η Τετάρτη φέρνει μαζί της κι ένα επεισόδιο της Λιλιπούπολης μαζί με τραγούδια, όπως ηχογραφήθηκαν για την αγαπημένη εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος.

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand