Όλα τα Πρωινά του Τρίτου Γιώργος Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Όλα τα πρωινά του Τρίτου” με τον Γιώργο Φλωράκη | 20.01.2023

Πρωινά, Τρίτο, 8:00, και καθώς περπατάω στους -επιτέλους- χειμωνιάτικους δρόμους σκέφτομαι τη γεωμετρία μέσω της… ποίησης. Από το 1931 μέχρι το 2015 έζησε ένας ποιητής στη Βαρκελώνη, ο Jesus Lizano, που δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός στα μέρη μας. Δεν υπάρχουν πολλά κείμενά του στα αγγλικά και υπάρχουν ακόμη λιγότερα στα ελληνικά. Να λοιπόν η γεωμετρία: “Η μητέρα μου θα έλεγε: Μου αρέσουν οι ευθείς άνθρωποι. Εμένα μου αρέσουν οι καμπύλοι άνθρωποι, οι καμπύλες ιδέες, τα καμπύλα μονοπάτια γιατί ο κόσμος είναι καμπύλος και η Γη είναι καμπύλη και η κίνηση είναι καμπύλη. Μου αρέσουν οι καμπύλοι κόσμοι: η θάλασσα είναι καμπύλη, το χαμόγελο είναι καμπύλο, η χαρά είναι καμπύλη, ο πόνος είναι καμπύλος. Τα σταφύλια: καμπύλα. Τα πορτοκάλια: καμπύλα. Τα χείλη: καμπύλα και τα όνειρα, καμπύλα. Και δεν μου αρέσουν τα ευθεία πρόσωπα, ο ευθύς κόσμος, οι ευθείες ιδέες. Μου αρέσουν τα καμπύλα χέρια, τα καμπύλα ποιήματα, τα καμπύλα όργανα, όχι τα μαχαίρια, όχι οι νόμοι: δεν μου αρέσουν οι νόμοι γιατί είναι ευθείς. Οι ψίθυροι: καμπύλοι, τα φιλιά: καμπύλα, τα χάδια: καμπύλα. Και η υπομονή είναι καμπύλη. Δεν μου αρέσει ο θάνατος γιατί είναι ευθύς, είναι το πιο ευθύ πράγμα, αυτό που κρύβεται πίσω απ’ όλα τα ευθεία πράγματα. Το μπάνιο είναι καμπύλο, η αλήθεια είναι καμπύλη, δεν αντέχω τις ευθείες αλήθειες. Το να ζεις είναι καμπύλο, η ποίηση είναι καμπύλη, η καρδιά είναι καμπύλη. Μου αρέσουν τα καμπύλα πρόσωπα και δραπετεύω από αυτήν την πανούκλα, τα ευθεία πρόσωπα”. Υπάρχουν σπουδαίοι ποιητές που δεν μεταφράστηκαν αρκετά. Ένας τέτοιος -καμπύλος- ποιητής ήταν o Lizano. Κι έτσι καθώς μέσα στο κεφάλι μου τον διαβάζω, κολλάω σ’ εκείνο το “και η υπομονή είναι καμπύλη”. Κι έρχεται στο μυαλό μου κατευθείαν -για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω- ο Μανόλης Αναγνωστάκης: “Κάτω απ’ τις ράγες του τρένου, Κάτω από τις γραμμές του βιβλίου, Κάτω από τα βήματα των στρατιωτών, Όταν όλα περάσουν — σε περιμένω”.

Είναι ποιητική η ανάγνωση του Jordi Savall στις Συμφωνίες του Beethoven και ειδικά του Schubert, που ηχογράφησε με το Hesperion XX πρόσφατα. Την Τρίτη και την Πέμπτη ακούμε τον Jordi Savall και τα σύνολα που κατά καιρούς δημιούργησε σε έργα Beethoven και Schubert αλλά και σε έργα Couperin, Mazuel, Boccherini, Telemann, Vivaldi και Cantemir.

Η Δευτέρα, η Τετάρτη και η Παρασκευή φέρνουν μουσική της εποχής του μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μοντέρνα μουσική σε συναρμογή με όψεις της jazz, μινιμαλιστικές και μεταμινιμαλιστικές προσεγγίσεις, σπουδαίους songwriters και ήχους από λαϊκές μουσικές από όλον τον κόσμο και μουσική της μεγάλης οθόνης. Η Τετάρτη φέρνει μαζί της κι ένα επεισόδιο της Λιλιπούπολης μαζί με τραγούδια, όπως ηχογραφήθηκαν για την αγαπημένη εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος.

Παραγωγή-παρουσίαση : Γιώργος Φλωράκης

σχετικα ondemand