Ο Θησαυρός της πίσω Αυλής Γιώργος Ν. Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο θησαυρός της πίσω αυλής | 18.12.2023


Τι είναι Τέχνη; (I) – Με νότες, στίχους ή τη φροντίδα του Μάνου Χατζιδάκι


« […] ο Πλάτωνας όρισε την τέχνη ως μίμηση. Αν αυτό ήταν θεωρητική άποψη ή απλώς διαπίστωση, είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς, καθώς στην Αθήνα της εποχής του το στοιχείο της μίμησης υπήρχε σε κάθε έργο τέχνης. Η κατά τον Πλάτωνα “μίμησις” δεν απείχε πολύ από αυτό που δηλώνει σήμερα η λέξη imitation στα αγγλικά: ότι κάτι μοιάζει πολύ με την πραγματικότητα αλλά δεν είναι πραγματικό. Πάντως, ο Πλάτωνας ήταν κατά βάση αρνητικά προδιατεθειμένος απέναντι στην τέχνη, αφού, επιχειρώντας στην “Πολιτεία” να σχεδιάσει μια ιδεώδη κοινωνία, επιθυμούσε να παρακάμψει τους καλλιτέχνες, με το επιχείρημα ότι η πρακτική χρησιμότητα της τέχνης ήταν ελάχιστη. Για να πετύχει αυτό τον στόχο του, σχεδίασε ένα είδος χάρτη της ανθρώπινης γνώσης, τοποθετώντας την τέχνη στο κατώτατο δυνατό επίπεδο, μαζί με τις αντανακλάσεις, τις σκιές, τα όνειρα και τις ψευδαισθήσεις. Όλα αυτά ο Πλάτωνας τα θεωρούσε επιφαινόμενα, κατηγορία στην  οποία ανήκουν και τα δημιουργήματα των καλλιτεχνών. Με άλλα λόγια, οι καλλιτέχνες, γνωρίζοντας πώς είναι ένα τραπέζι, ήξεραν να σχεδιάσουν ένα τραπέζι, αλλά, πιθανότατα, όχι και πώς να κατασκευάσουν ένα τραπέζι. Σε τι ωφελούσε, λοιπόν, το ομοίωμα ενός τραπεζιού;»

Arthur C. Danto: «Τι είναι αυτό που το λένε τέχνη»
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς, Αθήνα, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013.



Στην εκπομπή της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου ακούμε τραγούδια σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, τραγούδια σε ποίηση Μάνου Χατζιδάκι και τραγούδια από δίσκους που ηχογραφήθηκαν με τη φροντίδα του.


Για όσους δεν αγαπούν το ελληνικό τραγούδι.

Για να το αγαπήσουν!


Info

«Ο θησαυρός της πίσω αυλής»

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Κάθε Δευτέρα & Τετάρτη στις 20:10

Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ν. Φλωράκης