Ο Συνθέτης της Εβδομάδας Σταμάτης Αθανάσουλας Μάρκος Μωυσίδης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο Συνθέτης της εβδομάδας | Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023


Εβδομάδα αφιερωμένη στον Witold Lutosławski (1913 – 1994)


Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1913 στη Βαρσοβία από πλούσια οικογένεια.
Ο πατέρας του ο Józef συμμετείχε στο Πολωνικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, και διατηρούσε μαζί με τη σύζυγό του στενές σχέσεις με τον ιδρυτή του τον Roman Dmowski.
Μάλιστα προς τιμήν του το μεσαίο όνομα του Witold ήταν Roman.
Ο πατέρας του και ο θείος του ο Marian εκτελέστηκαν τον Σεπτέμβριο του 1918, λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη δίκη τους μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, έχοντας συλληφθεί να προσπαθούν να οργανώσουν Πολωνικές λεγεώνες, προκειμένου να είναι έτοιμες για κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να απελευθερώσει την Πολωνία η οποία ήταν διαιρεμένη πάνω από έναν αιώνα.
Μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο βλέπετε, είχαν την υποστήριξη του Τσάρου.
Όμως μετά την επανάσταση του Φεβρουαρίου του 1917, ο Τσάρος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και η Οκτωβριανή Επανάσταση που ακολούθησε έφερε την Σοβιετική κυβέρνηση να προχωρά σε ειρήνη με τη Γερμανία.
Τον μέχρι τότε κοινό εχθρό.
Έτσι δεν υπήρχε τίποτα πια να τους υποστηρίζει.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του νεαρού Witold λοιπόν ήταν πολύ δύσκολα.
Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 ετών στη Βαρσοβία για 2 μόλις χρόνια.
Γιατί μετά τον Πολωνο-Σοβιετικό πόλεμο έφυγαν με τη μητέρα του και τον αδελφό του από τη Βαρσοβία για να επιστρέψουν στο Drozdowo (γενέτειρα των γονιών του), όπου βρήκαν ερείπια.
Η μητέρα του αναγκάστηκε να επιστρέψει μόνη της στην Βαρσοβία για να εργαστεί.
Η σκληρή νεανική του ηλικία λοιπόν, και ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος που τον βρήκε στα 27 του (κατά τον οποίον ο ίδιος συνελήφθη από τους Γερμανούς για να καταφέρει να δραπετεύσει, ενώ ο αδελφός του από τους Ρώσους χωρίς να τα καταφέρει· εκτελέστηκε), τον έκαναν άνθρωπο ευέλικτο, που για να ζήσει έπαιξε μουσική σε καφέ και σε καμπαρέ ακόμα, φτάνοντας ως μουσικός της «πιάτσας» να είναι ενήμερος (μουσικά) σε όλα.
Αυτός λοιπόν, ο Witold Lutosławski, έφτασε να είναι μεταξύ των 5-6 ίσως μεγαλύτερων συνθετών του 20ου αιώνα, από τους πλέον ευρηματικούς και πρωτοποριακούς.
Μέσα σε αυτό το αφιέρωμα θα ασχοληθούμε με τη μουσική του γλώσσα, ακούγοντας και μερικά από τα σημαντικότερα έργα του.

Καλή σας ακρόαση!


Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας


σχετικα podcasts