Ο Συνθέτης της Εβδομάδας Σταμάτης Αθανάσουλας Μάρκος Μωυσίδης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο Συνθέτης της εβδομάδας | Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023


Εβδομάδα αφιερωμένη στον Gustav Holst (1874 – 1934)


Γεννημένος στο Cheltenham του Gloucestershire, ήταν γιος του Adolph von Holst καταγωγής από την Σουηδία, την Λετονία και την Γερμανία, ο οποίος ήταν επαγγελματίας μουσικός.
Μητέρα του ήταν η Clara Cox βρετανικής καταγωγής.
Ο Χολστ διδάχθηκε σε νεαρή ηλικία πιάνο και βιολί, απολαμβάνοντας το πρώτο αλλά μισώντας το δεύτερο. Στα 12 του ξεκίνησε και τρομπόνι με προτροπή του πατέρα του, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να διορθώσει το άσθμα από το οποίο υπέφερε. Ως τρομπονίστας μάλιστα – παίζοντας σε ορχήστρες αλλά και θέρετρα και κλαμπ – κατάφερε να τα φέρει εις πέρας με τα οικονομικά του τα πρώτα του δημιουργικά χρόνια.
Το 1886 περίπου ήταν που άρχισε να συνθέτει. Οι πρώτες του συνθέσεις περιελάμβαναν κομμάτια για πιάνο, εκκλησιαστικό όργανο, τραγούδια, ύμνους και μια συμφωνία το 1892.
Οι κύριες επιρροές του σε αυτή τη φάση ήταν ο Μέντελσον, ο Σοπέν, ο Γκριγκ και πάνω απ΄ όλους ο Άγγλος συνθέτης Άρθουρ Σίμορ Σάλιβαν
Αργότερα θα τον επηρεάσουν ο Βάγκνερ και ο Ρίχαρντ Στράους.
Ο πατέρας του προσπάθησε να τον απομακρύνει από τη σύνθεση, ελπίζοντας ότι θα έκανε καριέρα πιανίστα. Κάτι που δεν έγινε τελικά, και που γι αυτό έπαιξε ρόλο και η όχι καλή υγεία του νεαρού Γκούσταβ.
Η αναγνώριση του έργου του άργησε να συμβεί. Έγινε μετά τα 40 του, και μάλιστα έχοντας συνηθίσει σε ενός είδους «αφάνεια», δεν ένοιωσε ενθουσιασμό.
(Φανταστείτε ότι η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και η Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου ανταγωνίστηκαν για να παίξουν πρώτοι το έργο του: «Πλανήτες» στις ΗΠΑ).
Δίδαξε σε κολέγια, και κυρίως συνέθεσε πολλά έργα χορωδιακής μουσικής, μόλις 5 έργα κοντσερτάντε, 30 περίπου συμφωνικά, τα οποία του χάρισαν τη φήμη του συμφωνικού συνθέτη και αλλά.
Το σπουδαιότερο έργο του ήταν η Συμφωνική Σουίτα: «Οι Πλανήτες» που συνέθεσε μεταξύ του 1914 και του 1916.
Περισσότερα στο πενθήμερο αφιέρωμά μας που θα ολοκληρωθεί με το μεγάλο αριστούργημά του, Τους «Πλανήτες».

Καλή σας ακρόαση!


Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας


σχετικα podcasts