Μύθον Αγασσάμενοι Μαρία Χατζάρα
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Μύθον Αγασσάμενοι με τη Μαρία Χατζάρα | Σάββατο 16.03.2024


Θαυμάζοντας «τον μύθον και τον λόγον» του Νίκου Σταμπολίδη [2/3]


Τον  Γενικό Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκο Σταμπολίδη  φιλοξενεί η Μαρία Χατζάρα στην εκπομπή «ΜΥΘΟΝ ΑΓΑΣΣΑΜΕΝΟΙ»* παρουσιάζοντας  τον μύθον και τον λόγον του, σε  μία τριμερή εκπομπή.


Στο  2ο μέρος, (στην εκπομπή του Σαββάτου 16 Μαρτίου), ο Νίκος Σταμπολίδης ξεναγεί τους ακροατές στην έκθεση ΝοΗΜΑΤΑ, Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο διαπρεπής αρχαιολόγος Νίκος Σταμπολίδης κινεί τα νήματα -ορατά και αόρατα- συνδέοντας τα εκθέματα θεματικά και διαχρονικά και παραδίδοντας μία έκθεση υψηλής αισθητικής, στημένη σε ένα βιολετί φόντο, που προτρέπει τον επισκέπτη να σταθεί και να στοχαστεί επάνω στις ιδέες και τις έννοιες που προβάλλονται και έχουν οργανωθεί σε έξι Ενότητες (Χρόνος, Φύση, Θεότητες, Άνθρωποι, Θεσμοί, Αλληγορίες) και έναν Επίλογο.



INFO

«ΜΥΘΟΝ ΑΓΑΣΣΑΜΕΝΟΙ»

Πηγή και έναυσμα της αρχαιοελληνικής σκέψης, αντικείμενο της επικής και τραγικής ποίησης, αλλά και της εικαστικής Τέχνης -όπως αποτυπώνεται σε κεραμεικά, τοιχογραφίες γλυπτά και ανάγλυφα- οι μύθοι αφηγούνται τη γέννηση του κόσμου, τη θεογονία, τις πράξεις των ηρώων, τα παθήματα των ανθρώπων. Ερμηνεύουν φυσικά, κοινωνικά και ψυχικά φαινόμενα, κωδικοποιούν την πραγματικότητα με σύμβολα και τελετουργίες και προσδιορίζουν όψεις του αρχαιοελληνικού φαντασιακού. Παράλληλα, αποτελούν αξία αυτή καθ’ εαυτήν: βασική στάση της ανθρώπινης συνείδησης για την πλήρωση και την ολοκλήρωσή της

Σειρά εκπομπών αφιερωμένων στην αρχαιοελληνική μυθολογία
Παραγωγή – παρουσίαση: Μαρία Χατζάρα
Τεχνική Επιμέλεια: Στέλιος Εφεντάκης
Kάθε Σάββατο στις 18:30
από τις συχνότητες του Τρίτου Προγράμματος και το ERTecho


* Στερεότυπη φράση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας που δηλώνει την ακρόαση μύθου / λόγου / διήγησης