ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Το άλμπουμ “Beethoven – Liszt” του Ιωάννη Ποταμούση στο Τρίτο Πρόγραμμα | 18 & 19.04.2024, 18:00


To άλμπουμ “Beethoven – Liszt” του Ιωάννη Ποταμούση που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό ψηφιακά από την έγκριτη ελληνική ανεξάρτητη εταιρεία Subways Music θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε δύο συνεχόμενες εκπομπές (την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024), από την «Κριτικό Λόγο» στο Τρίτο Πρόγραμμα.



Διεθνώς καταξιωμένος σολίστ του πιάνου ο Ιωάννης Ποταμούσης έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις και βραβεία, έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου και συμπράξει με πολλές σημαίνουσες ορχήστρες και κορυφαίους μαέστρους.
Από το 2015 έχει εγκατασταθεί στο Αμπου Ντάμπι όπου διευθύνει τη σχολή πιάνου του Brighton College Abu Dhabi, διδάσκει επίσης πιάνο στο παράρτημα του New York University στο Αμπου Ντάμπι, ενώ είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του διαγωνισμού νέων μουσικών και μέλος της κριτικής επιτροπής όλων των διαγωνισμών πιάνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.




Μετά την εργασία του το 2023 με έργα Σοπέν (που επίσης κυκλοφόρησε ψηφιακά από την Subways Music) έρχεται τώρα το άλμπουμ “Beethoven – Liszt” με έργα αυτών των δύο μεγάλων αλλά και πολύ διαφορετικών μεταξύ τους συνθετών.
Από το πιανιστικό έργο του τιτάνα Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν ο Ιωάννης Ποταμούσης παρουσιάζει αυτή τη φορά δύο σονάτες.
Στην Εκτη Σονάτα σε φα μείζονα η ερμηνεία του χαρακτηρίζεται από βαθύτητα, ενάργεια και λαμπρότητα.
Στην εμβληματική Εικοστή Τρίτη Σονάτα σε φα ελάσσονα, πιο γνωστή μάλλον ως Appassionata, τολμά να παρουσιάσει μια διαφορετική από την συνήθη ή και επικρατούσα ερμηνεία με έμφαση στον δυναμισμό και την ορμή δίχως όμως καμία έκπτωση ως προς την συναισθηματική φόρτιση της σύνθεσης.



Από το πολύ μεγάλο σε μέγεθος πιανιστικό έργο του Φραντς Λιστ του οποίου η υψηλότατη δεξιοτεχνία ήταν δομικό στοιχείο των συνθέσεων του, ο Ιωάννης Ποταμούσης επέλεξε καταρχάς την εξαιρετικά απαιτητική Σονάτα για πιάνο αρ. 14, την επονομαζόμενη «Σονάτα με τον τρόπο Φαντασίας» η «Σονάτα σχεδόν μια Φαντασία» (σε ελεύθερη μετάφραση) όπως είναι ο ακριβής τίτλος της, εμπνευσμένη από την «Θεία Κωμωδία» του Ντάντε Αλιγκέρι, την οποία ο Ιωάννης Ποταμούσης αποδίδει με την δέουσα δραματικότητα και έμφαση στην λεπτομέρεια.
Τέλος στη σύνθεση La Lugubre Gondola II γραμμένη αρχικά για βιολί ή βιολοντσέλο και πιάνο (με την δεύτερη εκδοχή της για σόλο πιάνο να έρχεται τελευταία) αναδεικνύει πληρέστατα τον πηγαίο λυρισμό και τη λεπτότητα της γραφής του Λιστ.
To άλμπουμ “Beethoven – Liszt” είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ο Ιωάννης Ποταμούσης δεν είναι απλά ένας βιρτουόζος αλλά ένας πιανίστας με ολοκληρωμένη αντίληψη των έργων που ερμηνεύει και αληθινή μουσικότητα σε υπερθετικό βαθμό.



Επιμέλεια – Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Τρίτο Πρόγραμμα | 28.04 – 04.05.2024
Με ειδικά θεματικά αφιερώματα, το Τρίτο Πρόγραμμα μεταφέρει στους ακροατές του την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το άλμπουμ “Ghosts” της Hania Rani στο Τρίτο Πρόγραμμα | 25 & 26.04.2024, 18:00
To άλμπουμ "Ghosts" της Hania Rani που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο της περσινής χρονιάς θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας σε δύο συνεχόμενες εκπομπές (την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024), από την «Κριτικό Λόγο» στο Τρίτο Πρόγραμμα.