Intercity Θάνος Φουργιώτης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Intercity” με τον Θάνο Φουργιώτη | 12.06.2024


Οι δρόμοι του Flamenco είναι παντοτινοί


Το 1933 o Federico Garcia Lorca γράφει: «Το flamenco είναι μια υπέροχη κατάσταση του μυαλού για να χαθείς. Ένας χώρος για πάθος και έκσταση».


Το Intercity αυτής της εβδομάδας (Τετάρτη 12/6/2024 στις 11 το βράδυ και σε β’ μετάδοση την Κυριακή 16/6/2024  στις 9 το βράδυ) ξανοίγεται στους δρόμους του flamenco,  των τραγουδιών της τσιγγάνικης ισπανικής ψυχής.

Δημιουργημένο  από τη μοναδική συνύπαρξη και μείξη της αραβικήςανδαλουσιανήςσεφαρδιτικής και τσιγγάνικης κουλτούρας στην περιοχή της Ανδαλουσίας, πριν και μετά τη Ρεκονκίστα (Ανακατάληψη), την ιστορική δηλαδή περίοδο κατά την οποία οι Χριστιανοί βασιλιάδες ανακατέκτησαν την Ισπανία από τους Μουσουλμάνους, το φλαμένκο αναδύθηκε από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα της Ανδαλουσίας. Είναι το τραγούδι και η κραυγή των φτωχών, των τσιγγάνων, των απόκληρων. Τα τραγούδια τους είναι κυρίως αυτοσχεδιασμοί που αποτυπώνουν τις διάφορες δυσκολίες που πέρασε ο λαός  κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Ακολουθώντας τους δρόμους  του αυθεντικού flamenco, δηλαδή εκείνου που άντεξε  στο χρόνο και την τουριστικοποίηση και που από τον 16ο αιώνα ως σήμερα, εξακολουθεί να αντιστέκεται και να φωνάζει τους ίδιους πόνους της ψυχής, η εκπομπή παρουσιάζει μια επιλογή από ηχογραφήσεις  (από δίσκους του 1930 ως σήμερα) με τους  πιο σημαντικούς εκπροσώπους του flamenco να δίνουν το παρόν  και να συνδυάζουν το τραγούδι με τις ιστορίες τους: Carmen Amaya, Pepe de la Matrona, Ramon Montoya, Nina de los Peines, Rafael Romero, Manolo Caracol, Camaron de la Isla, Manitas de Plata , Almaden Y Matrona, Terremoto de Jerez και Antonio Mairena – μεταξύ άλλων.



Και κάπου προς το τέλος μια συνάντηση: flamenco και μουσική παράδοση της Κρήτης, όπως την φαντάστηκαν ο λυράρης  Όθωνας Μπικάκης και οι συνεργάτες του στο άλμπουμ ‘Του Κόσμου ο Σαιτευτής’ (2015).


Kείμενα – Παραγωγή – Παρουσίαση: Θάνος Φουργιώτης
Τεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Λαπαδάκη


INFO
Intercity με το Θάνο Φουργιώτη
Κάθε Τετάρτη στις 23:00 και σε επανάληψη την ερχόμενη Κυριακή στις 21:00

Εκπομπή περιπλάνησης και ταξιδιού μέσα από τις εικόνες: εικόνες της ποίησης, του κινηματογράφου, της ζωής, της μουσικής.
Με αφορμή ένα θέμα, μια σκέψη, ένα πρόσωπο, ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα γεγονός ανακατεύουμε ντοκουμέντα, σελίδες βιβλίων, κείμενα, ήχους, μουσική, λόγο και  πάμε ταξίδι  σε παρελθόν, παρόν και μέλλον.


σχετικα ondemand