Intercity Θάνος Φουργιώτης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Intercity” με τον Θάνο Φουργιώτη | 03.04.2024


Geronimo, ένας Αμερικανικός Μύθος


Στον μεγάλο Ινδιάνο αρχηγό Τζερόνιμο αφιερώνεται αυτήν την εβδομάδα το Intercity από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.



Με αφορμή την εμβληματική ταινία “Geronimo, An American Legend” που γύρισε το 1993 ο Walter Hill, η εκπομπή κάνει ένα άλμα στο χρόνο και μέσα από ιστορικά δεδομένα, μαρτυρίες και ντοκουμέντα προσπαθεί να φωτίσει την εποχή της καταπάτησης της γης και του πολιτισμού των αυτοχθόνων Ινδιάνων της Αμερικής από την επίσημη Αμερικανική Κυβέρνηση (1876-1890). Μια εποχή που σημαδεύτηκε από ιστορικές μάχες και μαζικές δολοφονίες (Little Βighorn, Wooded Knee κ.α) και σημάδεψε ανεξίτηλα όχι μόνο την ιστορία των ΗΠΑ, αλλά και την παγκόσμια συλλογική μνήμη.



Με συντροφιά την  εξαιρετική μουσική του συνθέτη Ry Cooder για την ταινία “Geronimo”, αλλά και με αναφορές στον τρόπο με τον οποίο καταγράφηκαν όλα αυτά στο Αμερικάνικο λαϊκό τραγούδι (πχ από την Ινδιάνα τραγουδίστρια Buffy Saint Marie στο τραγούδι της “My Country, Tis of Thy People You’re Dying’’ που θα το ακούσουμε από μια σπάνια ηχογράφηση), η εκπομπή αναζητά και φωτίζει τις γνωστές και τις άγνωστες πτυχές της γενοκτονίας των Ινδιάνων στην Αμερική πέρα από προκάτ σύμβολα και μυθοπλασίες.



Kείμενα – Παραγωγή – Παρουσίαση: Θάνος Φουργιώτης
Τεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Λαπαδάκη 



INTERCITY

Εκπομπή περιπλάνησης και ταξιδιού μέσα από τις εικόνες: εικόνες της ποίησης, του κινηματογράφου, της ζωής, της μουσικής.
Με αφορμή ένα θέμα, μια σκέψη, ένα πρόσωπο, ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα γεγονός ανακατεύουμε ντοκουμέντα, σελίδες βιβλίων, κείμενα, ήχους, μουσική, λόγο και  πάμε ταξίδι  σε παρελθόν, παρόν και μέλλον.


σχετικα ondemand