Intercity Θάνος Φουργιώτης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Intercity” με τον Θάνο Φουργιώτη | 15.11.2023


BELLA CIAΟ και άλλες ιστορίες


Την ιστορία του πιο διάσημου αντιστασιακού τραγουδιού Bella Ciao (που αρχικά ήταν ένα τραγούδι για το μάζεμα του ρυζιού) ξεδιπλώνουμε στο INTERCITY της Τετάρτης 15 (επανάληψη Κυριακή 19) Νοεμβρίου 2023, στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Δυό μέρες πριν από την επέτειο για τα πενηντάχρονα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17/11/1973, πάμε στην Ιταλία του 1964 στην παράσταση που έστησαν στο Spoleto ο μουσικολόγος Roberto Leydi και ο σκηνοθέτης Filippo Crivelli, φέρνοντας τους συμπατριώτες τους σε επαφή με ένα κόσμο και με μια λαϊκή κουλτούρα που αγνοούσαν.

Eίναι η θρυλική παράσταση του “Il Nuevo Canzoniere Italiano” με τίτλο LE CANZONI DI BELLA CIAO που θα ακούσουμε από την εκπομπή, ακολουθώντας την φιλοσοφία με την οποία στήθηκε το όλο εγχείρημα, για να δείξει στους Ιταλούς –αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο– πως η παράδοση είναι ένα υπέροχο υλικό που πάντα υπάρχει τρόπος να προσεγγίσει το παρόν και να οδηγήσει στο μέλλον.



Aκούμε όλα σχεδόν τα τραγούδια της παράστασης με τις φωνές γυναικών που στην συνέχεια σημάδεψαν (η κάθε μια με το δικό της τρόπο) την εξέλιξη του παραδοσιακού (και όχι μόνο) ιταλικού λαϊκού τραγουδιού: Giovanna Daffini, Giovanna Marini, Silvia Malagugini, Caterina Bueno, Sandra Mantovani κ.α.


Caterina Bueno
Giovanna Marini
Giovanna Daffini

Σημείωση: Το φεστιβάλ όπου πρωτοπαρουσιάστηκαν όλα αυτά  ήταν το «Φεστιβάλ των δύο κόσμων»Πενήντα χρόνια μετά το Πολυτεχνείο και εξήντα μετά την παράσταση  συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο πως οι δύο (διαφορετικοί) κόσμοι ακόμα υπάρχουν και αντιμάχονται (όπως το φως με το σκοτάδι) στον μικρό μας πλανήτη.

Ας διαλέξουμε το φως για να πορευτούμε…


INTERCITY

Εκπομπή περιπλάνησης και ταξιδιού μέσα από τις εικόνες : εικόνες της ποίησης, του κινηματογράφου, της ζωής, της μουσικής

Με αφορμή ένα θέμα, μια σκέψη, ένα πρόσωπο, ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα γεγονός ανακατεύουμε ντοκουμέντα, σελίδες βιβλίων, κείμενα, ήχους, μουσική, λόγο και πάμε ταξίδι σε παρελθόν, παρόν και μέλλον.


Kείμενα – Παραγωγή – Παρουσίαση: Θάνος Φουργιώτης

Τεχνική επιμέλεια: Θανάσης Βουτέρης


σχετικα ondemand