Intercity Θάνος Φουργιώτης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Intercity” με τον Θάνο Φουργιώτη | 01.11.2023


Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ και άλλες Ιστορίες

Δίπτυχο αφιέρωμα στον Orson Welles (α΄μέρος)


Ένα δίπτυχο αφιέρωμα στον Orson Welles (6.5.1915-10.10.1985), ξεδιπλώνει η διαδρομή του «Intercity» με οδηγό τον Θάνο Φουργιώτη.




Στην πρώτη εκπομπή του αφιερώματος την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 11 το βράδυ (και σε επανάληψη την Κυριακή 5/11/2023 στις εννέα το βράδυ), παρουσιάζεται η ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή του O ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ που στις 30 Οκτωβρίου 1938 κατάφερε να πείσει τους Αμερικάνους πως όντως οι Αρειανοί είχαν εισβάλει στην γη.



Σε μια εποχή όπου το ραδιόφωνο και η μαγεία του κυριαρχούσαν στις ζωές των απλών ανθρώπων (αποτελώντας την βασική πηγή πληροφόρησης και διασκέδασης), με το θόρυβο από τις μπότες των Ναζί στη Γερμανία να φτάνει μέχρι την Αμερική, μια καλοστημένη προσαρμογή του βιβλίου του H.G. WELLS “The War of the Worlds” για το ραδιόφωνο από τον νεαρό Orson Welles  και τους συνεργάτες του της θεατρικής ομάδας Mercury Theater, στάθηκε αρκετή για να ανατρέψει τις ισορροπίες μιας ήσυχης ζωής. Και με ηχητικά εφέ τρεμάμενες φωνές, αυτόπτες μάρτυρες, ανταποκρίσεις και μπόλικη φαντασία, να κάνει την Αμερική να πιστέψει (έστω και για λίγες ώρες) πως στο New Jersey όντως έχουν αποβιβαστεί εξωγήινοι και πως η ανθρωπότητα ζει τις τελευταίες της στιγμές…



Ακούγονται επιλεγμένα αποσπάσματα από τον ραδιοφωνικό Πόλεμο των Κόσμων του 1938, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής (αλλά και τις προεκτάσεις του σε όσα ζούμε σήμερα) και φυσικά στoν Orson Welles που με τη μεγαλοφυΐα του πλούτισε τον παγκόσμιο κινηματογράφο με ταινίες – αριστουργήματα.


Από την κορυφαία δημιουργία του Welles «Πολίτης Κέιν» (1941), που βρίσκεται πάντα στη λίστα των 10 Καλύτερων ταινιών παγκοσμίως, παρουσιάζονται επιλεγμένα αποσπάσματα από τo αυθεντικό score του 1941 (συνθέτης ο κορυφαίος Bernard Herrmann).



INTERCITY

Εκπομπή περιπλάνησης και ταξιδιού μέσα από τις εικόνες : εικόνες της ποίησης, του κινηματογράφου, της ζωής, της μουσικής

Με αφορμή ένα θέμα, μια σκέψη, ένα πρόσωπο, ένα βιβλίο , μια ταινία , ένα γεγονός   ανακατεύουμε ντοκουμέντα,  σελίδες βιβλίων, κείμενα ,  ήχους, μουσική , λόγο    και  πάμε ταξίδι  σε παρελθόν, παρόν  και μέλλον.


Kείμενα – Παραγωγή – Παρουσίαση: Θάνος Φουργιώτης

Τεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Λαπαδάκη


σχετικα ondemand