Intercity Θάνος Φουργιώτης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Intercity” με τον Θάνο Φουργιώτη | 05.07.2023

Ταξίδια Ονειρεύομαι…

Βραζιλία: τα τραγούδια της θάλασσας και της γης

Το Intercity, αυτή την εβδομάδα κάνει το ταξίδι του πηγαίνοντας ως την Βραζιλία  με τη φωνή  του συνθέτη, στιχουργού, τραγουδιστή, κιθαρίστα  αλλά και ζωγράφου DORIVAL CAYMMI (1914-2008).  Eίναι ο “πατέρας”  Βραζιλιάνων  δημιουργών που τόσο αγαπήσαμε (Caetano Veloso, Gilberto Gil, Gal Costa κ.α.)  και ο δημιουργός 100 περίπου τραγουδιών που θεωρούνται  μοναδικά στο είδος τους  (σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές κάθε ηλικίας).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Antonio Carlos Jobim  τον αποκαλούσε “universal genius” και έχει γράψει γι’ αυτόν : ‘’Ο Dorival Caymmi είναι δημιουργός χωρίς όρια, χωρίς σύνορα. Όπως ο ωκεανός που υμνεί ’’ .

Μια διαδρομή με μοναδικά τραγούδια της  θάλασσας και της γής. Ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ – ταξίδι σ την απεραντοσύνη του Νορντέστε την απέραντη περιοχή της Β Α Βραζιλίας.  

Και λέξεις που μας πηγαίνουν μακρυά. Λέξεις τοπωνύμια επαρχιών και λέξεις τραγουδιών .  BAHIA:  η  παραθαλάσσια πράσινη εύφορη περιοχή, της βλάστησης, των υδάτων και της θάλασσας. 

SERTOES  η εσωτερική χώρα:  απέραντο κίτρινο-καφέ-μαύρο, η γη με το καμένο χώμα από τη ξηρασία…                                                                                                      

Kαι  SALVADOR DE BAHIA:  η πόλη  απ’ όπου τα τραγούδια ξεκινούν το ταξίδι τους.

Τραγούδια χωρίς φτιασίδια, αλλά γυμνής,  άμεσης ομορφιάς. Τραγούδια-ιστορίες  που έρχονται από τον πλούτο της παράδοσης και των συναισθημάτων.

————————————————————————————————————————

Εκπομπή περιπλάνησης και ταξιδιού μέσα από τις εικόνες : εικόνες της ποίησης, του κινηματογράφου, της ζωής, της μουσικής

Με αφορμή ένα θέμα, μια σκέψη, ένα πρόσωπο, ένα βιβλίο , μια ταινία , ένα γεγονός   ανακατεύουμε ντοκουμέντα,  σελίδες βιβλίων, κείμενα ,  ήχους, μουσική , λόγο    και  πάμε ταξίδι  σε παρελθόν, παρόν  και μέλλον.    

Kείμενα – Παραγωγή – Παρουσίαση :  Θάνος Φουργιώτης

Τεχνική επιμέλεια : Θανάσης Βουτέρης

σχετικα ondemand