Η Γωνία του Συλλέκτη Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Η γωνία του συλλέκτη” με τον Θεόδωρο Λούστα | 22.08.2023

Η ΟΠΕΡΑ LUCIA DI LAMMERMOOR ΤΟΥ GAETANO DONIZETTI ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΙΦΩΝΟ RENATA SCOTTO ΣΤΟΝ ΕΠΩΝΥΜΟ ΡΟΛΟ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ)

Αφορμή, ο θάνατος της περίφημης Ιταλίδας υψιφώνου πριν λίγες ημέρες, στις 16 Αυγούστου 2023, σε ηλικία 89 ετών.

Η επιτυχής πρεμιέρα της όπερας δόθηκε στο Teatro San Carlo της Νάπολης το 1835. To ιταλικό λιμπρέτο έγραψε ο Salvadore Cammarano, με βάση τη νουβέλα Τhe Bride of Lammermoor – Η νύφη του Lammermoor, του Σκωτσέζου Walter Scott.

Λαμβάνουν μέρος – κατά σειρά εμφάνισης – οι καλλιτέχνες:

ΕnricoΑshton, λόρδος του Lammermoor και αδελφός της Lucia, o βαρύτονος Piero Cappuccilli.

Εdgardo di Ravenswood, ερωτευμένος με τη Lucia, o τενόρος Luciano Pavarotti.

Lucia, η υψίφωνος Renata Scotto.

Arturο,ο τενόρος Gianfranco Manganotti.

Raimondo, ένας ιερέας, ο βαθύφωνος Agostino Ferrin.

Alisa,έμπιστη της Lucia, η mezzo-soprano Anna Di Stasio.

Normanno, ακόλουθος του Enrico, o τενόρος Franco Ricciardi.

Συμμετέχουν ιππότες και κυρίες, συγγενείς, ακόλουθοι, στρατιώτες, υπηρέτες και κάτοικοι του Lammermoor.

Tη Χορωδία και την Ορχήστρα της RAI του Torino διευθύνει ο Francesco Molinari-Pradelli. Zωντανή ραδιοφωνική ηχογράφηση, στις 30 Ιουνίου 1967.

“…Στον φωτισμένο πύργο των Ravenswood η ατμόσφαιρα είναι εορταστική για τον γάμο της Lucia, με εύθυμη μουσική. Κυρίες και ιππότες χορεύουν κυκλικά. Όλοι παγώνουν όμως, όταν ο ιερέας Raimondo ανακοινώνει πως συνέβη κάτι τρομακτικό. Στην άρια DallestanzeoveLuciaεξηγεί πως είδε στο νυφικό δωμάτιο τον άψυχο Arturo, αιματοβαμμένο. Μέσα σε παραφροσύνη, η Lucia – κρατώντας το μαχαίρι του Arturo – τον ρώτησε που είναι ο σύζυγός της. Παρουσιάζεται η Lucia με λευκό φόρεμα, ανακατωμένα μαλλιά και παγωμένο βλέμμα. Κινείται σπασμωδικά. Δε μοιάζει με ζωντανή γυναίκα, αλλά με φάντασμα. Στην άρια Ildolcesuono – αφετηρία της «περίφημης σκηνής της τρέλας» – τονίζει πως ανήκει μόνο στον Edgardo. Θυμάται το τρομακτικό φάντασμα της κρήνης, που πιστεύει ότι τους χωρίζει. Κατόπιν νοιώθει ευτυχία, επειδή φαντάζεται πως γίνονται προετοιμασίες για τον γάμο της με τον Edgardo. Ακούει το γαμήλιο εμβατήριο και βλέπει τα θυμιάματα να καίνε. Όλοι ζητούν από τον Θεό να τη λυπηθεί, εκτός από τον αδελφό της, Enrico, που επιθυμεί την τιμωρία της…”

Παραγωγή-Παρουσίαση: Θεόδωρος Λούστας

σχετικα ondemand