Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 07.01.2024


Κωνσταντίνος Καράι, ο εικοσάχρονος φέρελπις της ψαλτικής


Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μία πολυεπίπεδη προσπάθεια για την εκμάθηση της Βυζαντινής μουσικής και μάλιστα στην παραδοσιακή της μορφή. Σχολές μητροπόλεων, ωδεία, ιδιωτικές πρωτοβουλίες συμβάλλουν σε αυτό. Από την άλλη, πανεπιστημιακά ιδρύματα και μουσικά σχολεία σε όλο τον ειδικό χώρο εντάσσουν την Βυζαντινή μουσική ως βασικό μάθημα στο προγράμμά τους. Από τους μαθητές που ασχολούνται συστηματικά παρατηρούμε δύο τάσεις: Η πρώτη αφορά σε μουσικούς από συναφείς ή και άσχετους φαινομενικά χώρους με την ψαλτική, οι οποίοι ολοκληρώνονται με αυτόν τον τρόπο γνωσιολογικά. Από την άλλη μεριά αρκετοί νέοι πλαισιώνουν τα αναλόγια στη λατρευτική πράξη και με αξιώσεις ακολουθούν το δάσκαλο τους ή μία ολόκληρη σχολή συνεχίζοντας την παράδοση στο σήμερα.



Ο Κωνσταντίνος Καράι συμπυκνώνει τις δυο παραπάνω τάσεις. Αφού για δέκα συναπτά έτη ακολούθησε το δάσκαλο του στο ψαλτήρι, και μάλιστα εξ απαλών ονύχων, συνέχισε τις σπουδές του γνωρίζοντας αλλά και αγαπώντας εξίσου και την Ευρωπαϊκή μουσική. Στα πλαίσια αυτού του αφιερώματος θα έχουμε την χαρά να τον γνωρίσουμε τόσο ως ταλαντούχο νεαρό ψάλτη, ο όποιος ακολουθεί την Κωνσταντινουπολίτικη σχολή, όσο και ως έναν συγκροτημένο άνθρωπο που με αγάπη και μεράκι συνεχίζει να μελετά τόσο την ψαλτική όσο και το πιάνο του, δηλώνοντας πως η μουσική είναι μία.


Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος


σχετικα ondemand