Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 05.11.2023


Το ιστορικό Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης (Μέρος Η’ – τελευταίο)


Το τελευταίο μέρος του αφιερώματος μας στην ψαλτική της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται αυτό το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Νοεμβρίου. Συνομιλούμε με τον Ιωάννη Μπουλμπουτζή ψάλτη της νεότερης γενιάς ο οποίος ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και έχει μελετήσει και ερευνήσει επισταμένως την πλούσια τοπική μουσική εκκλησιαστική παράδοση. Στο τελευταίο μέρος του αφιερώματος μας θα μιλήσουμε για  τους εξίσου σημαντικούς δασκάλους και πρωτοψάλτες (εκτός των τεσσάρων μεγάλων) που διηύθυναν την μεγάλη χορωδία του Σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» όπως οι:  Λυκούργος Πετρίδης, Νέστορας Παπαλεξίου, Θρασύβουλος Παπανικολάου, Δημήτρης Κακανάς, Αχιλλέας Παππάς, Νικόλαος Κολοβός, Περικλής Μαυρουδής, Αντώνης Πατρώνας, κ.α. 

Στα πλαίσια του πολύπτυχου αυτού αφιερώματος, στην εκκλησιαστική μουσική της Θεσσαλονίκης, είχαμε την χαρά να ακούσουμε σπάνια ηχογραφήματα από εμφανίσεις της χορωδίας, αλλά και να μάθουμε ακόμα περισσότερα για το ύφος και την ψαλτική τεχνοτροπία όπως αυτή ενδημεί στην συμπρωτεύουσα. Με επιρροές από Κωσταντινούπολη αλλά και Άγιο Όρος, συνέβαλε σημαντικά στην μεταλαμπάδευση του Βυζαντινού ήχου στον ελλαδικό χώρο, αλλάζοντας άρδην τα ψαλτικά δεδομένα στο β’ μισό του περασμένου αιώνα.


Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος


σχετικα ondemand