Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 21.10.2023


Το ιστορικό Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης (Μέρος Γ’)


Με αφορμή την εορτή του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου που σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε, η Εγνατία Οδός ταξιδεύει και αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη του Αγίου, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας το αφιέρωμα στο περίφημο Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Μαζί μας ο νυν πρόεδρος του Σωματείου Πάρης Γκούνας, Οφφικιάλιος του Οικουμενικού Θρόνου αλλά και πρωτοψάλτης Θεσσαλονίκης, ο οποίος μας γνωρίζει την ιστορία αλλά και την δράση του ιστορικού αυτού Σωματείου που στους κόλπους του εμπερικλείει όλους τους ιεροψάλτες του νομού Θεσσαλονίκης.



Το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» ιδρύθηκε το 1918. Κύριος λόγος για την ίδρυσή του στάθηκε η προσπάθεια για τη διατήρηση και διάδοση της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής. Προκειμένου να προωθηθεί ο σκοπός αυτός, το Σωματείο προχώρησε στη δημιουργία μεγάλης Βυζαντινής χορωδίας που αποτελούνταν από επίλεκτα μέλη του. Τριάντα περίπου χρόνια αργότερα (το 1950), σε μια ακόμη προσπάθεια για τη διαφύλαξη και προβολή της Βυζαντινής Μουσικής, οι πρωτεργάτες του Σωματείου προχώρησαν και στην ίδρυση φροντιστηρίου Βυζαντινής Μουσικής με την επωνυμία «Άγιος Δημήτριος». Από αυτό, αποφοίτησαν πολλοί εργάτες του ιερού αναλογίου της Θεσσαλονίκης και των επαρχιών. Το 1970, η Διοίκηση του Σωματείου μαζί με τους δασκάλους της Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτες της Θεσσαλονίκης, Αβραάμ Ευθυμιάδη, Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, Αθανάσιο Καραμάνη και Χαρίλαο Ταλιαδώρο, ίδρυσαν Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, η οποία τον επόμενο χρόνο αναγνωρίστηκε επίσημα και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας. Σκοπός της Σχολής ήταν η αρτιότερη μουσική κατάρτιση και μόρφωση των ιεροψαλτών και η διάδοση της Βυζαντινής κληρονομιάς. Η πρώτη συναυλία της χορωδίας του Σωματείου, με χοράρχη τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη Κωνσταντίνο Πρίγγο, δόθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την απελευθέρωση, ενώ το 1951 ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου φίλων της Βυζαντινής Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμφάνιση  της στην Αθήνα.


Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος


σχετικα ondemand