Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 26.03.2023

Ο Αλέξανδρος Λίγκας και η Capella Romana – Μέρος ΣΤ΄

Τον διακεκριμένο Ελληνοκαναδό μουσικολόγο Αλέξανδρο Λίγκα και τη Χορωδία του Capella Romana  φιλοξενεί ο Γιώργος Ντόβολος στην εκπομπή «Εγνατία Οδός».

Με περισσότερους  από 30 Δίσκους στο δυναμικό τους με δεκάδες εμφανίσεις ανά την υφήλιο, με πλούσιο ερευνητικό έργο αλλά και με σπουδαίες μουσικές σύμπραξης με κορυφαίους καλλιτέχνες συνεχίζουν σταθερά για πολλά χρόνια να αποτελούν ένα είδος μουσικού πρέσβη του παλαιού βυζαντινού  μέλους καθώς και ένα σημείο αναφοράς για πολλούς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος. 

Ο Γιώργος Ντόβολος στο πλαίσιο της εκπομπής  ( το σήμα της οποίας ανήκει μάλιστα στην Capella Romana) συνάντησε τον Αλέξανδρο Λίγκα στη μακρινή Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται αυτό το χρονικό διάστημα για σεμινάρια εκκλησιαστικής μουσικής και συνομίλησε μαζί του καθώς και με τα μέλη της Χορωδίας. Στην διάρκεια του εκτενούς αφιερώματος θα γίνει αναφορά  στο έργο τόσο του ίδιου όσο και της χορωδίας Capella Romana καθώς και σε σημαντικές στιγμές της καλλιτεχνικής τους πορείας.

Επίσης θα συζητηθεί ο τρόπος ακρόασης της  βυζαντινής μουσικής όπως ακούγονταν κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους στην Κωσταντινούπολη, τις αλλαγές που επήλθαν μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα καθώς και για την σχέση του παλαιού Βυζαντινού μέλους με το αντίστοιχο Γρηγοριανό και Αμβροσιανό. Αναφορά θα γίνει επίσης στον Πρωτοψάλτη Λυκούργο Αγγελόπουλο, δάσκαλο του Αλέξανδρου Λίγκα, καθώς και στον Μαρσέλ Περές,τον Μάρκο Δραγούμη και τον Μιχάλη Αδάμη, με τους οποίους ο Αλέξανδρος Λίγκας συνεργάστηκε επί σειρά ετών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο Βασιλιάς Κάρολος προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα του και την σχέση που είχε με την ορθοδοξία προσκάλεσε στην τελετή στέψης του, μέσω των υπευθύνων του αβαείου του Ουέστμινστερ, τον Αλέξανδρο Λίγκα με το φωνητικό σύνολο Byzantine Chant Ensemble, προκειμένου να εκτελέσει ελληνική ορθόδοξη μουσική κατά τη διάρκεια της τελετής τον προσεχή Μάιο.

Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος

σχετικα ondemand