Αναζητώντας την Κυρία με τη Στρυχνίνη Χρίστος Παπαγεωργίου
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Αναζητώντας την Κυρία με τη στρυχνίνη” με τον Χρίστο Παπαγεωργίου | 20.09.2023

Το Επίτιμο Προξενείο της Αυστρίας στα Δωδεκάνησα, το Mozarteum Hellas, το Υπουργείο Πολιτισμού-Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και ο ΔΟΠΑΡ, μετά από μία συντονισμένη προσπάθεια σε συνεργασία με το International Mozarteum Foundation εξασφάλισαν την παρουσίαση, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό του βιολιού Costa του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ που φυλάσσεται στα Μουσεία Μότσαρτ στο Σάλτζμπουργκ της Αυστρίας και την φιλοξενία του στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, το ελληνικό κοινό αλλά και οι ξένοι επισκέπτες της Ρόδου, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το ιστορικό βιολί, το οποίο εκτίθεται σε μία από τις εντυπωσιακότερες αίθουσες στον όροφο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου από τις 8:00 έως τις 19:00, ενώ το βράδυ θα μπορούν να το ακούσουν και να το απολαύσουν στην εκδήλωση που θα ακολουθήσει στις 21:00. Κατά τη βραδινή εκδήλωση, ο Διευθυντής των Μουσείων Μότσαρτ του International Mozarteum Foundation Linus Klumpner, θα παρουσιάσει το βιολί. Θα ακολουθήσει κονσέρτο με έργα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ με την Dr. Anja Morgenstern στο βιολί του Μότσαρτ, βιολονίστρια και υπεύθυνη για την ψηφιακή έκδοση των αρχείων της οικογένειας Μότσαρτ του International Mozarteum Foundation και την Ευγενία Βοτανοπούλου, πιανίστρια και πρόεδρο του Mozarteum Hellas. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου.

Το βιολί Costa του Μότσαρτ, εθνικό κειμήλιο των Αυστριακών και αντιπροσωπευτικό δείγμα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, σπάνια ταξιδεύει εκτός Αυστρίας, οπότε και η φιλοξενία του για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου αποτελεί ένα αξιοσημείωτο πολιτιστικό γεγονός. Για το λόγο αυτό οι εκδηλώσεις της παρουσίασής του στις 24 Σεπτεμβρίου, έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που είναι αφιερωμένος τη φετινή χρονιά στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, με τίτλο «Πολιτιστική Παράδοση και Κληρονομιά: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα»

“Το βιολί του Μότσαρτ” μας δίνει αφορμή για συγκριτικές ακροάσεις και συζητήσεις.

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

σχετικα ondemand