Η Ελλάδα στον Κόσμο Γιώργος Διονυσόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Μαρτυρία Έλληνα από το Καζακστάν στη “Φωνή της Ελλάδας”

Για την κατάσταση στο Καζακστάν και τον τρόπο που την αντιμετωπίζει η ελληνική κοινότητα που διαμένει εκεί μίλησε σήμερα Παρασκευή, ο Γιάννης Καϊσίδης, εκπρόσωπος της Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Καζακστάν στην «Φωνή της Ελλάδας».

«Ήταν δύσκολη η κατάσταση και μέχρι στιγμής δεν έχει επανέλθει η ηρεμία η κατάσταση 100%. Καθόμαστε στο σπίτι και περιμένουμε. Δεν είναι καθόλου εύκολη η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή internet. Δεν έχουμε επικοινωνία. Ότι μαθαίνουμε από την τηλεόραση. Έχουν πει για 700 περίπου τραυματίες, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς αριθμό νεκρών και τραυματιών. Εδώ που μένω είναι ήσυχα, παρόλο που είμαι στο κέντρο της πόλης (Αλμάτι). Τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά… Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη… έχει εκτονωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες…. Έχουν έρθει δυνάμεις βοηθείας και από άλλες χώρες, από τη Ρωσία και την Αρμενία» δήλωσε στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” και συγκεκριμένα στον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο ο κ. Καϊσίδης.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες ομογενείς, γιατί δεν εμπλεκόμαστε ποτέ σε φασαρίες. Είμαστε άλλωστε λίγοι Έλληνες στην πόλη, που ζούμε ήσυχα. Οι Έλληνες εδώ ασχολούνται με διάφορα επαγγέλματα… οι ομογενείς εργάζονται σε διάφορες θέσεις. Εγώ έχω μουσικό σχολείο εδώ…» είπε ο κ. Καϊσίδης.

Σημειώνεται ότι oι Έλληνες του Καζακστάν είναι κυρίως απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, που μεταφέρθηκαν εκεί βίαια από τον Στάλιν, από τη νότια Ρωσία και την περιοχή του Καυκάσου.

Πρώτοι εκτοπίστηκαν οι Έλληνες της Κριμαίας το 1944, σύμφωνα με το ψήφισμα 5984 της 2ης Ιουνίου 1944. Στη συνέχεια διώχθηκαν οι Έλληνες του Καυκάσου (Γεωργία και Αρμενία) τον Ιούνιο του 1949, τον Φεβρουάριο του 1950 και τον Αύγουστο του 1950. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απελάθηκαν ήταν περίπου 60.000 άνθρωποι.

Στις μέρες μας υπάρχουν 10-12 χιλιάδες Έλληνες που ζουν στο Καζακστάν σε 17 ελληνικούς συλλόγους κυρίως στη νότια πλευρά της χώρας, και μαζί με την ελληνική κοινότητα του Κιργιστάν συνθέτουν την ομοσπονδία Φιλίας των ελληνικών κοινοτήτων στο Καζακστάν και Κιργιστάν.

σχετικα podcasts