Άκου! η Παράσταση Αρχίζει!
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Το Παράπονον του Νεκροθάπτου” του Εμμανουήλ Ροΐδη

«Το Παράπονο του Νεκροθάπτου» είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά διηγήματα του Εμμανουήλ Ροΐδη.

Ο συγγραφέας αφήνει οξείες αιχμές για την ελληνική νοοτροπία και την ευκολία της διαφθοράς των ανθρώπων της εξουσίας, που δεν νιώθουν καμία ενοχή και δεν σκοπεύουν να δείξουν καμία διάθεση μεταμέλειας. Καυστικός και οξυδερκής, έχει διατυπώσει το περίφημο «γνωρίζει δώδεκα τρόπους να προσπορίζεται χρήματα εκ των οποίων ο τιμιότερος είναι η κλοπή».
Με ευρήματα που διαρκώς εκπλήσσουν, ο Ροΐδης καταφέρνει να αποδομήσει μια κοινωνία που στηρίζεται στο «πάρε-δώσε» και τις πελατειακές σχέσεις πολιτών και πολιτικών. Ευφυής και απρόβλεπτος, δεν ξέρουμε ποτέ πού θα μας οδηγήσει με την πένα του και ποια από τα κακώς κείμενα του καιρού του θα αναδείξει ως διαχρονικές πληγές της ελληνικής πραγματικότητας.

Η τραγική αλήθεια συναντά το έξυπνο χιούμορ του συγγραφέα, ο οποίος καυτηριάζει με αυτό το ιδιαίτερο ύφος που τον χαρακτηρίζει τα κακώς κείμενα μίας εποχής, τα λάθη της οποίας αποτελούν ένα φαύλο κύκλο.

Ηθοποιοί:
Στον ρόλο του Νεκροθάπτου ο Ηλίας Λογοθέτης, Θανάσης Σαράντος-αφηγητής, Μαρία Ζαχαρή– γυναίκα

Σκηνοθέτης: Νίκος Χατζηπαπάς
Μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Studio και συντελεστές ηχοληψίας: Upside Studio
Ηχογράφηση – sound design: Κώστας Στυλιανού
Editing: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Κώστας Στυλιανού
Διεύθυνση παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου


Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το Τρίτο Πρόγραμμα, την Κυριακή 08 Μαΐου 2022 σε επιμέλεια Μάρας Καλούδη