Άκου! η Παράσταση Αρχίζει!
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Ο Ζητιάνος” του Ανδρέα Καρκαβίτσα

Ακούμε το αριστούργημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα «Ο Ζητιάνος» σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, πάνω στη διασκευή και δραματοποίηση της Σοφίας Αδαμίδου και μουσική του Κώστα Νικολόπουλου.

Το κύριο πρόσωπο του μυθιστορήματος, ο ζητιάνος Τζιριτόκωστας, αφού ξυλοφορτωθεί από τον τελωνοφύλακα Βαλαχά, θα προκαλέσει τη συμπόνια των κατοίκων που θα του προσφέρουν φιλοξενία και τροφή. Την επόμενη μέρα, ο ζητιάνος θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των γυναικών του χωριού, με τα «θαυματουργά βοτάνια» του, και θα κατορθώσει να πουλήσει, το «αγαπόχορτο», το «σερνικοβότανο» και άλλα βοτάνια, καθώς και υλικά για ξόρκια και για μαγικά, παίρνοντας σε αντάλλαγμα ό,τι πιο ακριβό έβλεπε ότι είχε το κάθε σπίτι, που θα το μεταπουλούσε και θα γέμιζε με χρυσές λίρες.

Η σκηνοθέτης Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη γράφει για το συγκεκριμένο έργο: Ο Ζητιάνος του Καρκαβίτσα αναφερόμενος στην εποχή της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος (1881) σκιαγραφεί την κατάσταση ενός χωριού του θεσσαλικού κάμπου και των κατοίκων του, οι οποίοι κυριαρχημένοι από ταπεινά ένστικτα, από παγανιστικές δοξασίες, φτώχεια και αμάθεια, γίνονται υποχείρια ενός δαιμόνιου επαγγελματία Επαίτη, ο οποίος τους οδηγεί προς την καταστροφή. Με αυτόν τον τρόπο ο Καρκαβίτσας προβάλλει τη φθορά του παλιού μεσαιωνικού κόσμου, στον οποίο επικρατούσαν οι δόλιοι, οι επιτήδειοι και οι ισχυροί, προτείνοντας τελικά μέσα από την απόλυτη επικράτηση του κακού, το αντίθετό της, δηλαδή την εξέλιξη, την μόρφωση, την πνευματικότητα, την κυριαρχία των θετικών ενστίκτων έναντι των αρχέγονων ηθών, τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, και εν τέλει την επίμοχθη αντίσταση στο πιο ισχυρό.

Οι ηθοποιοί αλφαβητικά:

Λεωνίδας Κακούρης (Ζητιάνος), Δημήτρης Καπετανάκος (Μαγουλάς), Μαρία Καρακίτσου (Σταμάτω), Καλλιόπη Καραμάνη (Παναγιώτα), Λευτέρης Παπακώστας (Μουτζούρης και Ανακριτής), Θεοδώρα Σιάρκου (Κρουστάλλω), Σωτήρης Σκάντζικας (Πάρεδρος και Αγάς), Χριστόδουλος Στυλιανού (Παπαρίζος και ζητιανόπουλο), Τάσος Σωτηράκης (Βαλαχάς), Γιώτα Τσιότσκα (Παπαδιά και ζητιανόπουλο).

Ευχαριστούμε τους ηθοποιούς Βασίλη Βουτετάκη και Βίνα Σέργη για τη συμμετοχή τους.


Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, τη Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2022 σε επιμέλεια Σιδερή Πρίντεζη και Νίκου Αϊβαλή