Το Μακρύ Ταξίδι της Μέρας μέσα στη Νύχτα Κώστας Καναβούρης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα |  17.06.2022

Βαφτιζόμαστε διαρκώς στον χρόνο

«Το παρελθόν είχε άλλα σχέδια για μας» λέει ο Νίκος Ερηνάκης /Nikos Erinakis στο πρώτο κιόλας, ομότιτλο με την συλλογή του, ποίημα «Ακόμα Βαφτιζόμαστε» εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ. Είναι η συλλογή από όπου διαβάζει ο Κώστας Καναβούρης τα σημερινά ποιήματα της εκπομπής.

Το παρελθόν, λοιπόν, είχε άλλα σχέδια για μας. Κι εμείς όμως έχουμε άλλα σχέδια για το παρελθόν μας που ποτέ δεν τελειώνει. Γι’ αυτό γράφουμε ποιήματα, γι’ αυτό «ακόμα βαφτιζόμαστε» μέσα στην ανεξάντλητη ποίηση του παρελθόντος μας, μοιάζει να μας λέει ο Νίκος Ερηνάκης. Και βουτάει βαθιά για να ανασύρει τα κειμήλια κέρδη ενός ανείπωτου βυθού που «όποτε βρέχει θυμίζει ντροπή». Για να ανασύρει ποιήματα που θα μπορούσαν να είναι μια βιογραφία ενηλικίωσης αλλά είναι μόνο η βαθιά υγρή σιωπή, «μετά το κλάμα της διαρκούς βάπτισης στο χάος του χρόνου».

Τα ποιήματα πλαισιώνουν εξαίσιες μουσικές με τους: New Releases, Philip Glass, Roger Waters, King Crimson, Bugge Weseltoft, George Winston.

(απόσπασμα)

(…) σας συναντώ ξανά

επιχειρούμε το θαύμα

στο ασυνεχές

ανακαλύπτουμε ουλές

με δίκαιους φόβους

σε αυθαίρετους καιρούς και τόπους

ανάμεσα στον ήλιο και σε μια ανοιχτή φλέβα

το παρελθόν είχε άλλα σχέδια για μας (…)

Παραγωγή-Παρουσίαση: Κώστας Καναβούρης