Στη Μαγεία του Πρωινού Θεόδωρος Λούστας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Στη μαγεία του πρωινού” με τον Θεόδωρο Λούστα | 08.04.2023

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΓΛΟ ΜΑΕΣΤΡΟ THOMAS BEECHAM (1879-1961) (21ο ΜΕΡΟΣ)

Joseph Haydn: συμφωνία αρ.96, γνωστή με την επωνυμία Το θαύμα, Hob. I:96. Τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου διευθύνει ο Thomas Beecham, από δισκογραφική εργασία του 1957.

Hector Berlioz: Τρωικό εμβατήριο από την όπερα Οι Τρώες. Τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου διευθύνει ο Thomas Beecham, από δισκογραφική εργασία του 1959.

Hector Berlioz: Βασιλικό κυνήγι και θύελλα, από την όπερα Οι Τρώες. Tη χορωδία Beecham Choral Society και τη Φιλαρμονική του Λονδίνου διευθύνει ο Thomas Beecham, από δισκογραφική εργασία του 1957.

H δράση εκτυλίσσεται με μπαλέτο παντομίμα, σε αφρικανικό δάσος. Εμφανίζονται δύο Ναϊάδες. Ακούγονται ήχοι κυνηγετικών κεράτων από απόσταση. Όταν πλησιάζουν οι Καρχηδόνιοι κυνηγοί, με σκύλους, οι Ναϊάδες κρύβονται. Η βασίλισσα της Καρχηδόνας, Διδώ και ο τρωικός ήρωας Αινείας, έχουν απομακρυνθεί από την ομάδα των κυνηγών. Ο ουρανός σκοτεινιάζει. Όταν ξεσπά η καταιγίδα, η Διδώ και ο Αινείας βρίσκουν καταφύγιο σε ένα σπήλαιο. Στο κορύφωμα της καταιγίδας, Νύμφες με ανακατεμένα μαλλιά τρέχουν πάνω από βράχους. Φαύνοι, πνεύματα του δάσους και Σάτυροι ενώνονται με τις νύμφες. Μετά την πτώση ενός καμένου δένδρου από κεραυνό, οι Σάτυροι, οι Φαύνοι και τα πνεύματα του δάσους, χορεύουν, κρατώντας στα χέρια τα φλεγόμενα κλαδιά του δένδρου. Κατόπιν εξαφανίζονται στο δάσος, μαζί με τις Νύμφες. Στο τέλος, η καταιγίδα καταλαγιάζει.

Ο Berlioz απάλειψε αυτή τη σκηνή από την όπερα, επειδή απαιτούσε μια ώρα σχεδόν, για αλλαγή σκηνικών. Ο Γάλλος συνθέτης επιμελήθηκε το Βασιλικό κυνήγι και θύελλα, σε εκδοχή ως ανεξάρτητο κομμάτι, διαγράφοντας τα μουσικά όργανα εκτός σκηνής.

George Bizet: τέσσερα οργανικά αποσπάσματα από την όπερα Carmen: ορχηστρική εισαγωγή, καθώς και τρία entr’acte. Την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας διευθύνει ο Thomas Beecham, από δισκογραφική εργασία στο Παρίσι, το 1958, η οποία περιλαμβάνει όλη την όπερα.

σχετικα ondemand