Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 27.05.2023

Περίεργα κινηματογραφικά σενάρια που έλκουν τον συνθέτη Michel Portal

Ο Michel Portal (γεννημένος το 1935) είναι Γάλλος συνθέτης, σαξοφωνίστας και κλαρινίστας. Γνωστός τόσο από την τζαζ , θεωρείται «ένας από τους αρχιτέκτονες της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ» όσο και από την κλασική μουσική. Η οικογένειά του ήταν μουσικοί και υπήρχαν πολλά όργανα στο σπίτι του όταν μεγάλωνε. Το ενδιαφέρον του για την τζαζ ξεκίνησε αφού την άκουσε στο ραδιόφωνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σπούδασε κλαρίνο στο Conservatoire de Paris και διεύθυνση ορχήστρας με τον Pierre Dervaux. Ο Portal απέκτησε εμπειρία σε πολλά είδη μουσικής, όπως στην ελαφριά μουσική με τους αρχηγούς των συγκροτημάτων Henri Rossotti και (στην Ισπανία το 1958) με τον Perez Prado συνίδρυσε την ομάδα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού New Phonic Art. Το 1969 έπαιξε στην ηχογράφηση του “Aus den sieben Tagen” του Karlheinz Stockhausen. O Portal άρχισε να γράφει μουσική για ταινίες τη δεκαετία του 1980. Έχει κερδίσει το βραβείο Σεζάρ για την καλύτερη μουσική που έχει γραφτεί για ταινία τρεις φορές !

Στην σημερινή εκπομπή θα παρουσιαστούν 2 δείγματα μουσικής σύνθεσης του Portal που δείχνουν ότι ο συνθέτης διαλέγει και εμπνέεται από εξαιρετικά πρωτότυπα έως περίεργα μάλιστα σενάρια 

Το “Max, Mon Amour” είναι μια ταινία του 1986 σε σκηνοθεσία Nagisa Ōshima, με πρωταγωνιστές τους Charlotte Rampling, Anthony Higgins και Victoria Abril,  Το σενάριο γράφτηκε από τον ίδιο τον Nagisa Ōshima . Η ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός Βρετανού διπλωμάτη στη Γαλλία του οποίου η γυναίκα παίρνει έναν χιμπατζή για τον εραστή της.

Στο δεύτερο δείγμα “ H Επιστροφή του Martin Guerre, ένας Γάλλος αγρότης του 16ου αιώνα, βρισκόταν στο επίκεντρο μιας διάσημης υπόθεσης σε μια δίκη για μια απίστευτη απάτη εναντίον του. Αρκετά χρόνια μετά που ο Martin Guerre είχε εγκαταλείψει  τη σύζυγό του, το παιδί και το χωριό του, ένας άνθρωπος που ισχυριζόταν ότι ήταν αυτός ξαφνικά εμφανίστηκε. Μάλιστα τόσο πειστικός ήταν ώστε έζησε  με τη σύζυγο και τον γιο του Guerre για τρία χρόνια ! Η υπόθεση εξακολουθεί να μελετάται και να δραματοποιείται μέχρι σήμερα.

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

Διαδικτυακά: www.ertecho.gr/trito

σχετικα ondemand