Ο Θησαυρός της πίσω Αυλής Γιώργος Ν. Φλωράκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο θησαυρός της πίσω αυλής | 26.02.2024


Κωστής Παλαμάς


«Όταν τον Απρίλιο του 1897, ο πρωθυπουργός Δεληγιάννης ανακοινώνει στην ελληνική Βουλή ότι “είμεθα εν πολέμω”, ο Κωστής Παλαμάς ήταν 38 ετών.
Είχε κιόλας βραβευτεί δύο φορές στον Φιλαδέλφειο διαγωνισμό και είχε φέρει εις πέρας μια σημαντική αποστολή που του είχε ανατεθεί: να συνθέσει τον “Oλυμπιακό Yμνο” (1896).  Κι εκείνη την ίδια χρονιά της ανακοίνωσης του Δεληγιάννη κυκλοφόρησε και η συλλογή του “Ίαμβοι και Ανάπαιστοι”.

[…] Το 1912, με την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων, ο Παλαμάς έδωσε και πάλι το “παρών”, με μια σειρά ποιημάτων γραμμένων από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο υπό τον γενικό τίτλο “Στη χώρα που αρματώθηκε”, αλλά και με το ποίημα – σύνθημα “Εμπρός” […] Οι μεγάλες νίκες του έθνους στους Βαλκανικούς πολέμους, όταν ήρθαν, ήταν, από μια άποψη, ένα άλλο αποτέλεσμα της οδυνηρής ήττας του 1897: η άλλη πλευρά του νομίσματος ενός αγώνα, που έκλεινε τώρα νικηφόρα. […] Το οριστικό τέλος για την πολιτική της Μεγάλης Ιδέας θα ερχόταν μετά από λίγα χρόνια με μια ήττα και πάλι· τη συντριπτική και δυσβάσταχτη στη Μικρά Ασία. […] Στη νέα “μεταπολεμική” εποχή, η οριστική συρρίκνωση του ελληνισμού στα ελλαδικά του όρια δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιόδοξης πολιτικής στην ποίηση. “Ιδέες και όνειρα που έτρεφαν τις προηγούμενες γενιές για την αποκατάσταση του ελληνισμού στα πρωτερινά όρια του βυζαντινού κράτους, κατέρρευσαν μονομιάς τον Σεπτέμβριο του 1922, και μια καινούρια τραγικότητα και σοβαρότητα αντικατέστησαν τον προγενέστερο κάπως χιμαιρικό ρομαντισμό”. Με αυτά τα λόγια ο Λ. Πολίτης προαναγγέλλει την έλευση της περίφημης γενιάς του ’30. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι η ώρα του Καρυωτάκη. Δηλαδή, ένα βήμα πριν από την “τραγικότητα” και τη “σοβαρότητα”, είναι ώρα για “Ελεγεία και Σάτιρες”».

Αγγέλα Γιώτη, «Μεταπολεμικές δοκιμές πολιτικού λυρισμού: Συνομιλίες με τον Κάλβο-Παλαμάς, Καρυωτάκης, Σικελιανός, Σεφέρης, Ρίτσος, Λεοντάρης»
Αθήνα: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2021



Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και ώρα 20.10, ακούμε τη Συμφωνία Νο.3 σε Ρε Ελάσσονα ή «Παλαμική» του Μανώλη Καλομοίρη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, την «Κασσιανή» και τη «Νεραϊδοπαρμένη» του Κωστή Παλαμά σε μελοποίηση Δημήτρη Μητρόπουλου και Μανώλη Καλομοίρη αντίστοιχα, με αφορμή τα 81 χρόνια από το θάνατο του Ποιητή.


Για όσους δεν αγαπούν το ελληνικό τραγούδι.

Για να το αγαπήσουν!


Info

«Ο θησαυρός της πίσω αυλής»
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6
Κάθε Δευτέρα & Τετάρτη στις 20:10
Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ν. Φλωράκης