Ο Συνθέτης της Εβδομάδας Σταμάτης Αθανάσουλας Μάρκος Μωυσίδης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

14Δεκ2021 Ο Συνθέτης της εβδομάδας -Εβδομάδα αφιερωμένη στον Alexander Scriabin (1871-1915). Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας 2η εκπομπή (Audio)

Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Εκπομπή 2η 

Δευτέρα 13 έως Παρασκευή 17-12-21, ώρα 12:00-13:00
Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας
Εβδομάδα αφιερωμένη στον Alexander Scriabin (1871-1915).

Σπουδαίος Ρώσος συνθέτης και πιανίστας, που τα σπουδαιότερα έργα του τα συνέθεσε στην αυγή του 20ού αιώνα.
Επηρεασμένος στην αρχή της καριέρας του από τον Σοπέν, συνέθεσε στην πρώτη περίοδο της δημιουργίας του έργα κυρίως ρομαντικά ή του ύστερου ρομαντισμού.

Στο έργο του όσο περνούσε ο καιρός φαίνονταν και επιρροές από τον ιμπρεσιονισμό αρχικά αλλά αργότερα ο Σκριάμπιν ανέπτυξε έναν προσωπικό εξπρεσιονισμό.
Το αρμονικό υλικό εξελίσσεται με την επινόηση ιδιόμορφων για την εποχή συγχορδιών.
Από το 1903 εισάγει στην μουσική του συγχορδίες χτισμένες ανά τέταρτες και όχι τρίτες όπως συνηθιζόταν στην παραδοσιακή αρμονία.
Τα θέματα του γίνονται ολοένα και πιο αφηρημένα, ενώ οι φόρμες του γίνονται αυτοσχεδιαστικές σχεδόν.
Το πάθος του με τη φιλοσοφία και το μυστικισμό, τον οδηγεί σε δημιουργικά μονοπάτια που κάνεις λόγιος συνθέτης νωρίτερα δεν είχε επινοήσει.

Στα τελευταία του έργα επιδιώκει να παντρέψει την μουσική με την ποίηση, την κίνηση, το φως και τα χρώματα, καθώς και με τα αρώματα.

Επινοεί το φωτοκλαβιέ που εισάγει στο έργο του: Προμηθέας – το ποίημα της φωτιάς, το οποίο είναι ένα κλαβιέ που παίζεται διαβάζοντας κανονική παρτιτούρα αλλά αντί για ήχο παράγει χρώματα ενεργοποιώντας προβολείς που φωτίζουν είτε την αίθουσα είτε κάποια μεγάλη οθόνη.

Στο τελευταίο έργο του: Μυστήριο, πέραν του φωτοκλαβιέ είχε ρυθμίσει και την καύση διαφόρων λιβανιών ώστε να συνδέσει και τις τρεις αισθήσεις. Ακοή, όραση, όσφρηση. Το έργο αυτό δεν κατάφερε να το τελειώσει.

Συνολικά συνέθεσε αναρίθμητα έργα για το πιάνο, ένα κονσέρτο για πιάνο, τρεις συμφωνίες καθώς και δύο συμφωνικά ποιήματα τα οποία στην ουσία ήταν η 4η και η 5η συμφωνία του.
Στην νεανική του περίοδο είχε συνθέσει και κάποια έργα, για ορχήστρα, καθώς και είχε προσχεδιάσει μία όπερα την οποίαν επίσης δεν τελείωσε.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ταξίδεψε σε πολλές χώρες του εξωτερικού, καθώς και στην Αμερική, για ρεσιτάλ και συναυλίες.
Παντρεύτηκε δύο φορές αποκτώντας συνολικά επτά παιδιά.
Από το δεύτερο γάμο του απέκτησε τρία παιδιά μεταξύ των οποίων τον Τζούλιαν ο οποίος πνίγηκε σε ένα ποτάμι σε ηλικία 11 ετών και ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχος συνθέτης.
Από τον πρώτο του γάμο ανάμεσα στα παιδιά του ήταν και η Έλενα η οποία έμελλε να γίνει σύζυγος του πιανίστα Βλαντιμίρ Σοφρονίτσκι.
www.trito.gr

σχετικα podcasts