Georges Auric: Ο Αντιστασιακός Συνθέτης της Avant-Garde που Κατέκτησε τις Κινηματογραφικές Οθόνες
Ο Georges Auric γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1899 στο Lodève της νότιας Γαλλίας.
Ξεκίνησε από πολύ μικρός τη μουσική του καριέρα με ένα ρεσιτάλ πιάνου στην Ανεξάρτητη Μουσική Εταιρεία σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών.
Σπούδασε στο Ωδείο του Παρισιού κι εν συνεχεία σύνθεση με τον Vincent d’ Indy στην Schola Cantorum de Paris καθώς και με τον Albert Roussel.
Κάποια στιγμή έγινε προστατευόμενος του Erik Satie, και εντάχθηκε στην ομάδα των 6. (Darius Milhaud, Francis Poulenc, Louis Durey, Germaine Tailleferre και Arthur Honegger).
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1910 και του 1920, ήταν σημαντικό μέλος της Avant-garde μουσικής στο Παρίσι, επηρεασμένος σημαντικά από τον Jean Cocteau.
Κάποια στιγμή του δόθηκε η ευκαιρία να συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο.
Έτσι από το 1930 μέχρι το 1975 θα γράψει περίπου 120 soundtracks.
Αυτός ο φόρτος εργασίας, η μεγάλη επιτυχία και τα χρήματα που κέρδισε από αυτές τις δουλειές, καθώς και οι αποτυχίες που γνώρισε στο θέμα της αποδοχής κάποιων έργων του, του απέσπασαν το ενδιαφέρον από την «λόγια» όπως λέμε μουσική, με αποτέλεσμα το συνολικό του έργο να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Συνέθεσε έργα για πιάνο, λίγα συμφωνικά, μουσική μπαλέτου και κάποια έργα μουσικής δωματίου, από τα οποία θα σας παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα.
Φυσικά θα ακουστούν και κάποιες κινηματογραφικές του επιτυχίες.
Να σημειώσουμε πως ήταν ο πρώτος Γάλλος συνθέτης που κέρδισε πρώτα βραβεία στους 2 μεγάλους διαγωνισμούς: στις Κάννες και στην Βενετία.
Υπήρξε αρθρογράφος στην ντανταϊστική εφημερίδα Littérature επικρίνοντας οποιονδήποτε ήταν πολύ επηρεασμένος από τον ρομαντισμό ή τον ιμπρεσιονισμό, ενώ στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής), βρέθηκε στην αντίσταση έχοντας την επιμέλεια της παράνομης εφημερίδας “Musiciens d’aujourd’hui”.
Πέθανε στο Παρίσι στις 23 Ιουλίου του 1983 στα 84 χρόνια του.
Καλή σας Ακρόαση!
Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας