Ο Συνθέτης της Εβδομάδας Σταμάτης Αθανάσουλας Μάρκος Μωυσίδης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο Συνθέτης της εβδομάδας | Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Εβδομάδα αφιερωμένη στον Karel Husa (1921 – 2016)

Ο Karel Husa γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1921 στην Πράγα.

Γράφτηκε στο Ωδείο της πόλης το 1941 όπου σπούδασε θεωρητικά και διεύθυνση ορχήστρας.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Husa ολοκλήρωσε τις σπουδές του – κάνοντας και μεταπτυχιακό – και έφυγε από την Πράγα για να γραφτεί στην Ecole Normale de Paris. Εκεί συνέχισε την σύνθεση με τον Arthur Honegger καθώς και τα μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας με τους: Jean Fournet και André Cluytens.

Αργότερα θα παρακολουθήσει μαθήματα διεύθυνσης στο Ωδείο του Παρισιού με τον Eugène Bigot, ενώ θα κάνει και ιδιωτικά μαθήματα σύνθεσης με την Nadia Boulanger.

Η Ακαδημία Μουσικών Τεχνών της Πράγας αποδέχθηκε τις σπουδές που είχε κάνει στο Παρίσι και τον αναγόρευσε Διδάκτορα Μουσικής το 1947.

Ήταν τότε 26 ετών.

Ο Husa θα παραμείνει στο Παρίσι μέχρι το 1954 διευθύνοντας διάφορες ορχήστρες ως προσκεκλημένος μαέστρος. Μετά από πρόταση του Αμερικανού διευθυντή ορχήστρας – καθηγητή και φίλου του: Elliott Galkin, το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης του πρόσφερε μια θέση που θα του έδινε την ευκαιρία να διευθύνει την ορχήστρα του για ένα χρόνο και να διδάξει θεωρητικά για τρία χρόνια. Δέχτηκε, και μαζί με την – από το 1952 σύζυγό του: Σιμόν, πήγαν στις ΗΠΑ όπου το 1959 πήραν την Αμερικανική υπηκοότητα.

Στις ΗΠΑ ήταν που έκανε καριέρα ως συνθέτης και μαέστρος, και εκεί παρέμεινε περισσότερο αναγνωρισμένος από ότι στην πατρίδα του.

Το συνθετικό του ύφος είναι αρκετά σκοτεινό παρότι έγραψε και μερικά ανάλαφρα έργα.

Δυο εκ των πιο διάσημων έργων του είναι η: Μουσική για την Πράγα 1968, το οποίο είναι ένας θρήνος για τη Ρωσική εισβολή εκείνη τη χρόνια, η Αποθέωση αυτής της Γης,

κάποια συμφωνικά κάποια κοντσέρτα, μουσική δωματίου και αλλά.

Για το τρίτο του κουαρτέτο εγχόρδων κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τη μουσική το 1969, ενώ για το Κοντσέρτο του για βιολοντσέλο και ορχήστρα κέρδισε το βραβείο: Grawemeyer του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ.

Ας κάνουμε λοιπόν τη γνωριμία μας – όσοι δεν τον γνωρίζουμε – με αυτόν τον πολύ αξιόλογο συνθέτη, μέσω του πενθημέρου αφιερώματος από την εκπομπή, Ο Συνθέτης της Εβδομάδας του Τρίτου.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας

σχετικα podcasts