Ο Συνθέτης της Εβδομάδας Σταμάτης Αθανάσουλας Μάρκος Μωυσίδης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο Συνθέτης της εβδομάδας | Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Εβδομάδα αφιερωμένη στον Karol Szymanowski (1882 – 1937)

Η οικογένειά του είχε ευγενή καταγωγή, έχοντας από τον 18ο αιώνα εγκατασταθεί στην Ουκρανία.

Ο πατέρας του ο Στανίσλαβ, ήταν μεγαλοκτηματίας έχοντας κληρονομήσει από τον δικό του πατέρα το χωριό: Tymoshivka, κατά το 1/4ο. Η μητέρα του η Ντομινίκ ήταν μεγαλωμένη από οικογένεια μεγάλης πνευματικής κουλτούρας, με έφεση στις τέχνες και τις επιστήμες.

Ο Szymanowski είχε τέσσερα αδέλφια, τα οποία έγιναν όλα καλλιτέχνες.

Η μεγαλύτερη αδελφή του, η Άννα ήταν ζωγράφος. Ο δευτερότοκος ο Φέλιξ: πιανίστας – αλλά και συνθέτης Οπερέτας και μουσικής σαλονιού κυρίως.

Η Στανισλάβα, 4ο παιδί στη σειρά μετά τον Κάρολ: σοπράνο της Όπερας, και η νεότερη, η Ζόφια, ποιήτρια και μεταφράστρια.

Στην αρχή μελέτησε από τα 7 του χρόνια, μουσική με τον πατέρα του, πριν ξεκινήσει μαθήματα με τον εξάδελφο του πατέρα του, τον πιανίστα Gustav Neuhaus στην Σχολή Μουσικής του Elisavetgrad στην σημερινή Ουκρανία, το 1892.

Από το 1901 έως το 1905, παρακολούθησε μαθήματα στο Κρατικό Ωδείο της Βαρσοβίας, του οποίου αργότερα θα γίνει και διευθυντής από το 1926 έως τη συνταξιοδότησή του το 1930. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε πολλούς εξέχοντες Πολωνούς καλλιτέχνες όπως τον Artur Rubinstein, τον Stanisław Witkiewicz και άλλους, γινόμενος μέλος μάλιστα, του μοντερνιστικού κινήματος: Young Poland – Νεαρή Πολωνία, μια μοντερνιστική περίοδο που διήρκησε περίπου από το 1890 έως και το 1918.

Ο Szymanowski επρόκειτο να είναι ένας από τους μεγαλύτερους Πολωνούς συνθέτες όλων των εποχών.

Στην αρχή, οι συνθέσεις του ήταν επηρεασμένες από τον Σοπέν, αργότερα από τον Σκριάμπιν αλλά και τον γερμανικό ρομαντισμό.

Κάνοντας ταξίδια στην Ευρώπη γενικώς, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη και την Αφρική, η συνάντησή του με άλλους πολιτισμούς τον επηρέασε βαθιά.

Ανάμεσα στα έργα του θα βρούμε μουσική δωματίου (σονάτες για πιάνο, κουαρτέτα εγχόρδων, τραγούδια κ.α.), συμφωνικά έργα, κοντσέρτα, λειτουργίες, μουσική μπαλέτου, καθώς και την όπερα Król Roger – ο βασιλιάς Ρότζερ, σε λιμπρέτο του ίδιου και του εξαδέλφου του: Jarosław Iwaszkiewicz.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Szymanowski συνέγραφε, και το 1918 ολοκλήρωσε το χειρόγραφο ενός δίτομου μυθιστορήματος με τον τίτλο: Έφηβος, απόσπασμα από το οποίο δημοσιεύτηκε στα Γερμανικά με τον τίτλο: Το συμπόσιο: Ένα κεφάλαιο από τον Ρωμαϊκό Έφηβο, το 1993.

Η υγεία του από σχετικά νεαρή ηλικία άρχισε να κλονίζεται.

Θα εισαχθεί σε σανατόριο στην Λωζάνη το 1937, όπου στις 29 Μαρτίου θα πεθάνει.

Ήταν 55 ετών.

Στο πενθήμερο αφιέρωμά μας, θα ακούσουμε μερικές από τις σημαντικότερες εκ των 70 και πλέον συνθέσεών του.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας

σχετικα podcasts