Ο Συνθέτης της Εβδομάδας Σταμάτης Αθανάσουλας Μάρκος Μωυσίδης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Ο Συνθέτης της Εβδομάδας | Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Εβδομάδα αφιερωμένη στον Roberto Gerhard (1896 – 1970)

Εκπομπή 2η

Καταλανός συνθέτης με πατέρα έμπορο κρασιών καταγόμενο από την Γερμανία και την Ελβετία.
Σπούδασε αρχικά σύνθεση με τον Felip Pedrell και πιάνο με τον Enrique Granados.
Το 1921 επεδίωξε να πάρει μαθήματα και από τον Manuel de Falla, αλλά δεν βρήκε αυτό που επιθυμούσε.
Παραμένει λοιπόν μέχρι το 1923 αυτοδίδακτος μελετώντας εξαντλητικά.
Στη συνέχεια εξέτασε το ενδεχόμενο να περνά δύο – τρεις μήνες το χρόνο στο Παρίσι, καθώς από τις αρχές του 19ου αιώνα η πόλη εθεωρείτο ο φυσικός προορισμός για κάθε Ισπανό συνθέτη, ωστόσο σύντομα απέρριψε την ιδέα.
Κατά τη γνώμη του, ως συνθέτης έπρεπε να είναι «γιος» κάποιου. «Απόγονος» κάποιου. Αυτή η πατρότητα σκέφτηκε, μπορούσε να βρεθεί μόνο στη γερμανική μουσική.
Έρχεται λοιπόν σε επαφή με τη μουσική του Schoenberg, και μετά από συνέντευξη στον Βιεννέζο σύνθετη έγινε δεκτός, και παρέμεινε μαζί του ως μαθητής και βοηθός μέχρι το 1928.
Πρώτα στη Βιέννη όπου έγινε και φίλος με τον Berg και τον Webern, και από το 1925 στο Βερολίνο.
Ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό τις τεχνικές του σειραϊσμού που διδάχτηκε από τον Schoenberg, πάντα όμως μέσα από τη δίκη του οπτική μάτια.
Δεν έπαψε παράλληλα να εμπνέεται από το Ισπανικό φολκλόρ, και να χρησιμοποιεί στοιχεία του στα έργα του.
Τον Ιανουάριο του 1939 μαζί με την σύζυγό του μετέβει αεροπορικώς στα Ανατολικά Πυρηναία, στο Περπινιάν της Γαλλίας, καθ’ οδόν για μια συνάντηση του Διεθνούς οργανισμού Σύγχρονης Μουσικής στη Βαρσοβία. Τις ημέρες εκείνες η Καταλονία έπεσε στα χέρια του Φράνκο, και ο Gerhard παρέμεινε στο Παρίσι.
Αργότερα την ίδια χρόνια ανέλαβε μια θέση στο King’s College του Cambridge, κι έκτοτε δεν ξαναγύρισε ποτέ στην πατρίδα του μέχρι τον θάνατό του.
Ήλπιζε πως το καθεστώς θα έπεφτε με το τέλος του πολέμου, αλλά ποτέ δεν έγινε αυτό που ονειρευόταν. Ο Φράνκο έζησε ακόμα 5 χρόνια μετά τον θάνατο του Gerhard.
Είναι ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τη μουσική αυτού του πολύ ενδιαφέροντος συνθέτη, που ανάμεσα στα έργα του θα βρούμε και αρκετά ηλεκτρονικής μουσικής, μιάς και υπήρξε από τους πρωτεργάτες.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 | www.trito.gr

σχετικα podcasts