Η Σκοτεινή Κυρία Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Σκοτεινή Κυρία | Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023


George Sand, «Λουκρητία Φλοριάνι» / Η Ασυμβίβαστη


«Τη δύναμη του έρωτα που νιώθουμε δεν πρέπει να τη μετράμε με την αξία του πλάσματος που αγαπάμε. […] Κάθε μέρα βλέπουμε υπέροχους ανθρώπους να μη συναντούν τίποτ’ άλλο από αχαριστία και προδοσία, τη στιγμή που άνθρωποι διεστραμμένοι ή ελεεινοί εμπνέουν άγρια κι ασίγαστα πάθη.»George Sand, «Λουκρητία Φλοριάνι»

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑ συναντά τη George Sand ή (ελληνιστί) Γεωργία Σάνδη. Αντισυμβατική συγγραφέας (από τις αγαπημένες του Ντοστογιέφσκι, κατά δήλωση του ιδίου) και κοινωνική ακτιβίστρια που αμφισβήτησε ανοιχτά τους έμφυλους ρόλους και τα στερεότυπα της εποχής, η Σάνδη κάπνιζε πούρα, ντυνόταν με ανδρικά ρούχα, κουβαλούσε πιστόλι και είχε πολλές ερωτικές περιπέτειες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι θυελλώδεις δεσμοί της με τον ποιητή Alfred de Musset και τον συνθέτη Frédéric Chopin. Έγραψε τη «Λουκρητία Φλοριάνι» το 1846, δηλαδή τους τελευταίους μήνες της κοινής ζωής της με τον Chopin: οι μελετητές συμφωνούν πως ο κεντρικός ήρωας είναι εμπνευσμένος απ’ τον σπουδαίο Πολωνό μουσουργό και πως η ηρωίδα αποτελεί το alter ego της Σάνδη (μεγαλύτερη από τον εραστή της, ερωτικά έμπειρη και με παιδιά από προηγούμενη σχέση, τον περιβάλλει με σχεδόν μητρική στοργή και φροντίζει την κλονισμένη υγεία του). Στο μουσικό φόντο τραγούδια σε στίχους του Musset και φυσικά συνθέσεις του Chopin.


(Φωτό: πορτραίτο της George Sand από τον Auguste Charpentier, 1838 | διπλό πορτραίτο της Sand και του Chopin την περίοδο που ήταν εραστές, από τον Eugène Delacroix, με τον οποίο υπήρξαν αμφότεροι στενοί φίλοι, 1838)


Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη


(1η μετάδοση 05.04.2022)


σχετικα podcasts