Η Καρδιά του Σκότους Ευαγγελία Κουλιζάκη
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Η Καρδιά Του Σκότους | Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2023


Bram Stoker, «Ο Καλεσμένος του Δράκουλα / Βαλπούργεια Νύχτα»


«Τη Βαλπούργεια νύχτα ο διάβολος κυκλοφορούσε ελεύθερος […] Τότε όλα τα σατανικά όντα της γης και του νερού και του αέρα συνυπήρχαν σε μακάβριο ξεφάντωμα.» Bram Stoker, «Ο Καλεσμένος του Δράκουλα / Βαλπούργεια Νύχτα»

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ σε μια εκπομπή – «επίμετρο» στον «Δράκουλα»: Η ιστορία «Ο καλεσμένος του Δράκουλα» δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1914, δύο μόλις χρόνια από το θάνατο του Στόουκερ, ως μέρος της ανθολογίας διηγημάτων «Ο καλεσμένος του Δράκουλα και άλλες παράξενες ιστορίες», που την επιμελήθηκε η χήρα του, Florence Balcombe. Η Μπάλκομπ περιγράφει την ιστορία ως επεισόδιο από την πλοκή του «Δράκουλα», που κόπηκε από την τελική μορφή του μυθιστορήματος λόγω έκτασης. Ο συγγραφέας μάλλον σκόπευε αρχικά να δώσει στη συγκεκριμένη ιστορία τη θέση του πρώτου κεφαλαίου στο μυθιστόρημά του, μια και αναλύσεις στο χειρόγραφο καταδεικνύουν πως όντως υπήρχε ένα πρώτο κεφάλαιο, που αργότερα αφαιρέθηκε. Κάπως έτσι προκύπτει και η εικασία ότι ο ανώνυμος κεντρικός χαρακτήρας του «Καλεσμένου» είναι ο Τζόναθαν Χάρκερ, ο νεαρός Άγγλος δικηγόρος που ταξιδεύει στην Τρανσυλβανία και εξελίσσεται σ’ έναν από τους βασικούς ήρωες του Δράκουλα – εξάλλου ο συγγραφέας τον έχει πλάσει από το ίδιο υλικό: αυτό του ακραίου ρασιοναλισμού, που αρχικά λειτουργεί ως αντίβαρο στο γοτθικό «μελόδραμα» και το αναδεικνύει καλύτερα όταν, εν τέλει, οι κανόνες του είδους αναλαμβάνουν ολοκληρωτικά τα ηνία. Η «Βαλπούργεια νύχτα» είναι μοτίβο του γερμανικού Ρομαντισμού – και ο Στόουκερ, ως προοίμιο στο διάσημο μυθιστόρημά του, κάνει άμεση αναφορά στον γερμανικό Ρομαντισμό. Ο ήρωάς του διασχίζει τη Γερμανία για να συναντήσει στην Τρανσυλβανία τον κόμη Δράκουλα και μυείται σε τούτο το «μακάβριο ξεφάντωμα» της γερμανικής λογοτεχνικής παράδοσης.


(Φωτό: ο Bram Stoker και καρέ από το graphic novel του Paul Davidson, που βασίζεται στην ιστορία)


Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη.


σχετικα podcasts